Zelf vlierbloesemsiroop maken

Toen ik deze week door de wijk wandelde, viel het mij op dat er op zoveel plekken vlierbloesem bloeit. Als je eenmaal weet hoe vlierbloesem eruitziet, zie je het echt overal. De vlier bloeit van eind mei tot begin juni en je kunt er heel makkelijk vlierbloesemsiroop van maken. Hier lees je hoe ik dat deed.

Vlierbloesem plukken

Allereerst is het belangrijk dat je niet alle bloesem van de vlier plukt, omdat veel insecten ervan leven. Pluk daarom van meerdere struiken een klein beetje. Kies voor de witte, fris ruikende bloesem en laat de dichte knoppen hangen zodat deze nog kunnen bloeien. Grote kans dat er wat beestjes in de bloesem zitten, maar die zeef je er later nog uit.

Ingrediënten

Voor 2 liter siroop:

  • 80 gram vlierbloesem;
  • 600 gram suiker (meer kan ook, sommige recepten nemen zelfs het dubbele);
  • Citroensap van 2 citroenen;
  • 1,5 liter water.

Verder heb je nodig:

  • 2 pannen of kommen om de siroop in over te gieten;
  • Zeef;
  • Schone theedoek;
  • Lege flessen.

Bereidingstijd: 24 uur laten staan + 20 minuten bereiden

Hoe maak je vlierbloesemsiroop?

Na het plukken van de vlierbloesem knip je de groene steeltjes er zoveel mogelijk vanaf. Schrik niet van alle beestjes die erin zitten en schud ze er niet af, want daarmee verlies je stuifmeel en dus ook smaak. Verwijder de minder frisse bloesem en zorg dat er verder geen gekke dingen op zitten.

Doe de overgebleven bloesem (80g) in een pan en voeg 1,5 liter toe. Doe de deksel erop en laat het vervolgens 12 tot 24 uur op het aanrecht staan, zodat het stuifmeel in het water trekt.

Als het stuifmeel in het water is getrokken, giet je alles door een zeef. Herhaal dit nog een keer, maar leg dan een schone theedoek in de zeef om alle beestjes eruit te zeven. Afhankelijk van je theedoek gaat dit snel of langzaam. Zorg dat je een heldere vloeistof overhoudt.

Vervolgens verwarm je de heldere vloeistof in een pan en voeg je de suiker en het citroensap toe. Roer dit goed door (± 10 min), totdat de siroop weer helder wordt. Laat de siroop afkoelen, spoel de flessen schoon met heet water en giet de siroop erin. Klaar is je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop!

Volg:
0

Laat hier je reactie achter