Wildplukken voor beginners

Wildplukken voor beginners

Mijn interesse in wildplukken groeide naarmate ik steeds vaker buiten kwam. Tijdens een lange wandeling ben ik me bewust van mijn omgeving. Ik probeer af en toe vogels waar te nemen en ik zie steeds meer plantensoorten. Hierdoor heb ik steeds meer vragen. Wat zijn het voor planten? Kan je ze eten? Zo ja, hoe eet je ze dan? Het is zonde dat onze plantenkennis met de jaren is vergaan. Eten uit de natuur was ooit onderdeel van onze basiskennis. Tegenwoordig halen we ons eten uit de supermarkt en hebben we geen idee waar dat vandaan komt. Hierdoor ontstaat er een afstand tussen ons eten en de natuur. Om meer te leren over de eetbare natuur, volg ik af en toe een wildplukwandeling.

Wat is een wildplukwandeling?

Tijdens een wildplukwandeling loop je met een groep door de natuur, terwijl een gids je alles vertelt over het wildplukken. Zo liep ik bijvoorbeeld mee met een wandeling van Buit en Eetbare Wilde Planten. Tijdens een wandeling met Gydo (Buit), doe je veel praktische kennis op. Gydo laat je veel verschillende eetbare planten zien, ruiken en proeven. Daarnaast ga je zelf actief op zoek naar een eetbare plantensoort. Op die manier leer je eetbare plantensoorten te determineren met behulp van een boek. Gydo heeft veel kennis en stoft het wildplukken af met zijn Rotterdamse nuchterheid en enthousiasme. Onderweg proef je van zijn recepten, zoals de wildpluk pesto. Tijdens de wildplukwandeling verandert je kijk op planten en wordt bijna alles om je heen eetbaar. Je hoeft niet bang te zijn dat je informatie mist, want na afloop ontvang je een email met daarin alle planten die je tijdens de wandeling bent tegengekomen. 

De wildplukwandeling van Marion (Eetbare Wilde Planten) was daarentegen meer gericht op de theoretische kant van het wildplukken. Marion vertelt je niet alleen wat eetbaar is, maar ook hoe je lichaam reageert op bepaalde plantenstoffen en waarom sommige planten zo goed voor je zijn. Biochemie is erg interessant, maar het kan voor een beginner een beetje overweldigend zijn. 

Waar mag je wildplukken?

Wildplukken is in Nederland verboden, maar het wordt onder bepaalde voorwaarden gedoogd. Staatsbosbeheer staat wildplukken op kleine schaal toe: je mag ongeveer 250 gram plukken. Daarnaast pluk je alleen voor eigen gebruik en op eigen risico. Ook mag de natuur geen schade oplopen. Wildplukken op grote schaal wordt gezien als diefstal en er staan hoge boetes op. Op privéterrein is wildplukken verboden. 

Wildplukken voor beginners: 7 tips

 • Weet wat je plukt. Zonder de juiste kennis kan wildplukken gevaarlijk zijn. Eetbare planten hebben regelmatig giftige dubbelgangers. Ook eetbare paddenstoelen zijn lastig te herkennen, waardoor je al snel een giftige plukt. Zorg er dus voor dat je zeker bent van je zaak en neem een compactgids wildplukken mee. 
 • Je bent niet alleen, dus pluk alleen wat je nodig hebt. Laat voldoende achter voor de dieren en houd rekening met het voortbestaan van de plant. 
 • Verstoor dier en natuur niet. Wees lief voor de natuur, blijf op de paden, graaf geen planten uit en breek geen takken af. Leave no trace. 
 • Pas op voor chemicaliën en schadelijke stoffen. Pluk daarom niet van akkers, niet langs de weg en niet in de buurt van vervuild water. 
 • Pluk het liefst boven de knie. Honden en vossen plassen namelijk laag bij de grond. 
 • Gebruik de wildplukwijzer app. Met de wildplukwijzer zie je welke soorten je waar kunt plukken, maar laat altijd voldoende achter voor de dieren. 
 • Bij twijfel, niet doen. Pluk alleen de plantensoorten waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn. 
Volg:
0

2 Reacties

 1. november 20, 2021 / 9:03 pm

  Wat leuk! Wildpluk wandelingen vind ik ook erg leuk om te doen. Heb er zelf eentje in regio Baarn gedaan. Ook een aanrader 🙂

  • Yvette
   Auteur
   november 23, 2021 / 3:22 pm

   Leuk! Echt top dat dit op steeds meer plekken wordt gedaan, heel belangrijk.

Laat hier je reactie achter