Weg ermee – over de schoonheid van minimalisme

Weg ermee is een klein, waardevol boek over minimalisme, maar dan niet alleen over ontspullen. Gelukkig maar, want daar heb ik zelf helaas nog wat moeite mee. Hoewel het me heerlijk lijkt om een lege, ruime woning te hebben en de vrijheid daarvan te ervaren, zijn er toch nog spullen waarvan ik het op dit moment niet nodig vind om deze weg te doen. Ondanks dat, heeft dit boek wel degelijk iets in mij aangewakkerd. 

Over Weg ermee

Dennis omschrijft minimalisme als ‘teruggaan naar de essentie’. Wat dat precies is, is voor iedereen anders. Tijdens zijn vele reizen ervaarde hij hoe fijn een goede hotelkamer kan zijn: al het onnodige is weggelaten en al het nodige is van hoge kwaliteit. Hierdoor blijft er volgens hem ruimte over voor de leukere dingen. 

Hoewel de titel iets anders suggereert, gaat dit boek niet zozeer over ontspullen. Het gaat vooral over het (h)erkennen van de consumptiemaatschappij waarin we leven, deze vervolgens niet meer serieus te nemen en open te staan voor alle vrijheid die dat oplevert. Dennis stelt je voor aan een wereld die beter wordt wanneer wij minder spullen kopen, minder geld nodig hebben en dus vaker tijd hebben voor de dingen die er echt toe doen. 

Het is een reality-check, maar wel eentje waarvan je zin krijgt om ermee aan de slag te gaan. Minder consumeren heeft zoveel voordelen dat het simpelweg stom zou zijn om het niet te doen. Want ‘het simpele is misschien wel het hoogst haalbare’, zoals hij het zelf mooi verwoordt. 

Wat ik ervan vind

Dit boek zette mij aan het denken. Allereerst vind ik het echt onnodig om allemaal nietszeggende spullen in huis te halen, alleen al vanwege de vervuiling die dat met zich meebrengt (spullen staan in de top 3 van de grootste vervuilers). Ten tweede schrok ik ervan hoeveel geld ‘spullen’ mij eigenlijk per maand kosten, terwijl ik dat geld veel liever aan andere dingen besteed. Of nog beter: als ik het niet uitgeef, hoef ik het ook niet te verdienen. Snap je waar ik heen wil? Wat als minder geld uitgeven leidt tot minder werken en uiteindelijk dus tot meer vrije tijd? Heb ik die spullen echt nodig? Of bewaar ik die uitgave liever om lekker te leven? Om een dagje niets te ‘moeten’ en gewoon de zon op je huid te voelen.

Er lijkt mij geen mooier doel om na te streven dan een simpel, maar vrij leven. Als deze gedachten jou ook bekend voorkomen dan is dit boek wat mij betreft dus echt een aanrader. Of je nu al met minimalisme bekend bent of niet, Dennis schudt je weer even wakker en laat je nadenken over wat je echt belangrijk vindt. Go read it

Kun je niet wachten om dit boek te lezen? Hier bestel je Weg ermee.

Volg:
0

Laat hier je reactie achter