Wat twee weken buiten leven mij opleverde (en hoe ik dit voortzet)

Het was ergens halverwege onze vakantie, toen ik mij besefte hoe veel fijner ik me voelde door simpelweg buiten te leven. Tuurlijk, deels door de minimaal gevulde agenda (‘We moeten nog stokbrood reserveren voor morgenochtend’), maar zeker ook door de manier van leven. In deze blogpost vertel ik je graag wat het mij opleverde en hoe ik dit probeer voort te zetten.

Parc National du Mercantour, Frankrijk

Ik ben er namelijk van overtuigd dat we helemaal niet gemaakt zijn om in een ‘betonnen hok met kunstlicht’ (lees: huis) te leven. We vergeten soms dat we ook maar gewoon een dier zijn. Van oudsher leven we buiten. Het is daarom ook niet zo gek dat mensen, tijdens hun enige vrije periode in het jaar, er vrijwillig voor kiezen om buiten in een tent te bivakkeren, offline te zijn en daar dan enorm van genieten. Het zit in je.

Ik merkte dat ik ervan opknapte:

 • Ik droomde vaker, dieper en werd niet meer wakker middenin de nacht. Door het slapen in de frisse, schone buitenlucht verbeterde mijn slaap;
 • Ik werd moe zodra het donker werd (21:00) en ik werd uitgerust wakker zodra het langzaam weer licht werd (07:30). Ik had niet de behoefte langer te blijven liggen, doordat ik met het natuurlijke licht meeleefde;
 • Mijn concentratie verbeterde aanzienlijk. Ik kon uren aaneengesloten lezen zonder afgeleid te zijn;
 • Ik had meer aandacht voor minder dingen. En meer waardering voor de simpele dingen, waar ik normaal niet bij stilsta. Zoals de maan die iedere avond weer anders is of de bijzondere vormen van een insect;
 • Ik gebruikte mijn telefoon hooguit 5 minuten per dag tot helemaal niet en verruilde dit voor boeken, dagdromen en mooie gesprekken in de avond;
 • Ik voelde me ‘opgeruimder’ en energieker.
Camping Les Templiers – Roquebillière, Frankrijk

Inmiddels ben weer thuis en is de strijd om dit vast te houden in volle gang. Want ik weet ook; het is wat onrealistisch om middenin de stad m’n tent op te zetten en pas rond 09:30 op blote voeten het kantoor binnen te huppelen.

Wat ik wel probeer:

 • Ik ga bewust om met licht. Het is echt niet altijd nodig om een lamp aan te zetten. ’s Avonds steek ik vaker een kaars aan en laat ik de gordijnen een beetje open staan voor de volgende ochtend. Hier schreef Jennie laatst een uitgebreid artikel over;
 • Zodra ik wakker word of thuiskom, zet ik een raam of deur open om het huis te vullen met frisse lucht;
 • Ik kijk bewuster naar mijn spullen én afspraken: heb ik dit echt nodig, voegt het waarde toe, krijg ik hier energie van? Zo niet, dan laat ik het. Meer aandacht voor minder dingen;
 • Na 20:00 probeer ik mijn telefoon niet meer te gebruiken;
 • Ik loop (of ren) minimaal 1x per week een rondje in de buitenlucht.

Wat zijn jouw goede voornemens na de vakantie?

Lac de Sainte-Croix – Frankrijk

Volg:

Laat hier je reactie achter

Volgen

Blijf op de hoogte via e-mail