Wandelen over De Maashorst | Drie dagen

Wandelen over De Maashorst stond eerlijk gezegd niet bovenaan mijn lijstje. Beter gezegd, ik wist eigenlijk niet eens van het bestaan van af. Omdat ik graag een keer meerdere dagen samen met een vriendin wilde wandelen, zocht ik naar een geschikte meerdaagse wandeling voor beginners. De wandeling moet goed bereikbaar zijn met het OV en ons drie dagen door de natuur brengen. Zo kwam ik uit bij het natuurgebied De Maashorst. Hier lees je alles over de wandelroute en onze ervaringen.

Wandelen Maashorst

Over natuurgebied De Maashorst

De Maashorst is een groot gebied in het noorden van Brabant waar de natuur de baas is. Wandelen over De Maashorst brengt je langs weilanden, door heide, over stuifduinen en door bossen. De Maashorst is een verrassend groot natuurgebied waar je lange, gevarieerde wandelingen kunt maken. Op De Maashorst vind je wilde grazers die het oergebied herstellen, zoals de Tauros, Wisent en Exmoorpony. Verder loop je langs diverse historische opgravingen uit bijvoorbeeld de ijzertijd en de prehistorie.

Wandelroute over De Maashorst

Tijdens een nazomer weekend in september liep ik samen met een vriendin drie dagen over De Maashorst. Het was voor haar de eerste keer dat zij meerdere dagen wandelde met een backpack op haar rug, dus dat maakte het extra bijzonder. Omdat het haar eerste meerdaagse wandeling was, deden we het rustig aan. We wilden vooral genieten van de wandeling en het samenzijn. Het ging ons dus niet om het afleggen van grote afstanden. 

Deel I – 10 kilometer

De eerste dag van onze wandeling begon bij een bushalte in Heesch. Vanaf daar liepen we het natuurgebied De Maashorst in. Al snel verdween het lawaai van de bewoonde wereld naar de achtergrond en werden we verwelkomd door een ree. Deze route liep vooral door bos en over langgerekte bospaden. Na ongeveer drie uur kwamen we aan op de boerencamping, waar we in alle rust onze tent opzetten en genoten van een warme maaltijd.

Deel II – 16 kilometer

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt begonnen we aan deel twee van onze wandeling via de achterzijde van de camping. Vanuit daar staken we een maisveld over en liepen we verder door het bos. Halverwege liepen we over de kleurrijke heide en trotseerden we een stuifduin. Nietsvermoedend en druk in gesprek liepen we verder. En ineens was hij daar: de Wisent. Van dichtbij zagen we deze zware, indrukwekkende dieren voorbij lopen. Het was heel bijzonder om te zien. Na ongeveer vijf uur bereikten we via een natuurbegraafplaats onze tweede camping.

Deel III – 8 kilometer

De route op dag drie was vrij kort, waardoor we het op zondagochtend rustig aan deden. We kookten onze havermout en besloten daarna voor een tweede ontbijt te gaan bij het restaurantje op de camping. Terwijl de nazomer zon door de bomen opkwam, genoten wij van een croissantje en een cappuccino. Klaar voor de laatste kilometers. Onderweg voerden wij het zoveelste diepe gesprek en verloren we het besef van tijd, terwijl het oergebied langzaam weer veranderde in een drukbezocht bos vol mensen. Ineens was daar de wereld die we drie dagen geleden achter ons lieten. Het was heerlijk om een weekend offline te zijn, ons onder te dompelen in de natuur en écht samen te zijn; zonder alle afleiding van het dagelijks bestaan.

Video | Moments from a late summer hike

We hebben een heel fijn nazomer weekend gehad en heel veel goede gesprekken gevoerd. Met name van dat soort gesprekken die je alleen kunt voeren als je urenlang naast elkaar aan het wandelen bent. We verloren al snel het besef van tijd, omdat we urenlang alleen met elkaar in het bos liepen, er verder geen afleiding was en we over van alles en nog wat aan het praten waren. Om de momenten uit dit fijne nazomer weekend vast te leggen, maakte ik deze video.

Lees ook over mijn andere meerdaagse wandelingen, zoals het Veluwe Zwerfpad of het Brabants Vennenpad.

Volg:
0

2 Reacties

  1. Marita
    januari 8, 2022 / 3:58 pm

    Je schrijft zo leuk dat ik direct op stap zou willen gaan

Laat hier je reactie achter

Volgen

Blijf op de hoogte via e-mail