Vijfdaagse wandeling door Cordillera Huayhuash

Huayhuash hike Peru

Wandelen in de Cordillera Huayhuash in Peru stond hoog op onze lijst tijdens onze fietsreis door Zuid-Amerika. De Cordillera Huayhuash is een prachtig berggebied in Peru vol met witte bergtoppen van meer dan 6000 meter hoog. Ook vind je hier het Cordillera Huayhuash Circuit, wat bekend staat als één van de mooiste wandelingen ter wereld. Het gehele circuit duurt ongeveer acht tot tien dagen, maar vanwege tijdgebrek kozen wij voor een vijfdaagse wandeling door de Cordillera Huayhuash. We liepen de wandeling geheel zelfstandig, dus zonder gids en groep. Hier vind je alles over onze vijfdaagse wandeling door Huayhuash.

Cordillera Huayhuash Circuit: de klassieke trek

De klassieke wandeling door de Cordillera Huayhuash brengt je in ongeveer 100 tot 130 kilometer en acht tot tien dagen langs de prachtige, besneeuwde bergtoppen van Peru. De wandeling start in Quartelwain en eindigt in het plaatsje Llamác. De route loopt door drie provincies van Peru op een gemiddelde hoogte van 4000 meter. Onderweg passeer je bergpassen tussen de 4600 en 5000 meter. Dat betekent koude nachten en goed acclimatiseren vooraf.

Vijfdaagse wandeling door Cordillera Huayhuash

Omdat het gehele circuit voor ons te lang was, kozen wij voor een vijfdaagse wandeling door Cordillera Huayhuash. We begonnen onze route in het kleine dorpje Queropalca en eindigde de wandeling in Llamác. Hiermee was onze route 60 kilometer lang, inclusief een detour van 12 kilometer naar het bekende Tres Lagunas uitzichtpunt. We liepen dagelijks boven de 4000 meter, met als hoogste punt 4750 meter.

Onderweg heb je zicht op de op één na hoogste tropische berg ter wereld: Yerupajá (6634 meter). Ook kom je bij de Tres Lagunas dichtbij Siula Grande (6344 meter), bekend van de twee Britse bergbeklimmers en hun ongelooflijke overlevingsverhaal, verfilmd in Touching the void. Ondanks onze fietservaring, voelden we de hoogte tijdens iedere klim en waren de nachten flink koud met temperaturen onder nul.

Tijdens deze vijf dagen hebben we prachtige uitzichten gezien. Huayhuash is gevuld met hoge, besneeuwde bergtoppen en kent talrijke meren in verschillende tinten blauw. Achter elke bergpas onthult zich een nieuw landschap, weer anders dan de vorige. Het is alsof je steeds een nieuwe wereld betreedt. Het gebied is ruig en uitgestrekt, waardoor we ons regelmatig alleen op de wereld voelden. ‘s Avonds toonde de sterrenhemel zich, inclusief de Melkweg en haar details. 

Verschillende wandelroutes Cordillera Huayhuash

 • Vier dagen (48 km): van Queropalca naar Llamác, zonder detour Tres Lagunas, laatste dag over de weg. Dit raden we eigenlijk af, want het uitzichtpunt is veel te mooi om over te slaan. Je kunt dan misschien beter vier lange dagen maken inclusief de Tres Lagunas. 
 • Vijf dagen (60 km): van Queropalca naar Llamác, inclusief Tres Lagunas, laatste dag over de weg. 
 • Zes dagen (69 km): van Queropalca naar Llamác, inclusief Tres Lagunas, over de bergpas Rondoy, laatste twee dagen door vallei. De bergpas Rondoy hebben wij uiteindelijk niet gedaan vanwege tijdgebrek, dus over de veiligheid kunnen we niets zeggen. Er waren wel wandelaars die deze route volgden. 
 • Acht tot tien dagen (100 – 130 km): het gehele Huayhuash Circuit. Routes verschillen per website en tour agency.

Kamperen in Cordillera Huayhuash 

Vrij kamperen in Huayhuash is helaas niet toegestaan. In het gebied vind je aangewezen kampeerterreinen waar je moet overnachten. Sommige kampeerplekken beschikken over een toilet en waterkraan, maar sommige staan slechts naast een rivier. Er zijn verder geen faciliteiten onderweg, dus je moet alles vooraf meenemen. Hoewel je tijdens het wandelen soms bijna niemand tegenkomt, kampeer je ‘s avonds dus wel met andere wandelaars.

Heb je een gids nodig in Huayhuash?

Indien je ervaring hebt met het lopen van meerdaagse wandelingen door de bergen met een zware backpack, dan is de kans groot dat je geen gids nodig hebt voor een wandeling in Huayhuash. Ondanks dat wij dagelijks gepasseerd werden door groepen met een gids, kwamen we ook regelmatig wandelaars tegen die de route zelfstandig liepen – dat wil overigens niet zeggen dat het er druk is, in tegendeel, je loopt overdag vaak alleen. Bereid je voor op grote hoogtes en houd het pad met GPS in de gaten – het is soms namelijk even zoeken. 

Voordelen zelfstandig wandelen: 

 • Ultieme ervaring van geheel zelfvoorzienend door de Cordillera Huayhuash lopen. 
 • Een stuk goedkoper. 
 • Regelmatig het ‘alleen op de wereld’ gevoel. 
 • Eigen tijd en route bepalen. Je bent dus niet gebonden aan de acht tot tien daagse wandelingen, maar je kunt kiezen voor bijvoorbeeld onze vijfdaagse wandeling. 
 • Zelf vonden we het soms moeilijk om te zien hoe de Peruanen met hun (muil)ezels en paarden omgaan, dus we vonden het een fijn idee hier niet aan bij te dragen.

Voordelen georganiseerde wandeling: 

 • Geen zware backpack dragen. 
 • Alles is geregeld. De bus staat klaar voor je hotel, de tenten worden voor je opgezet en al het eten wordt alle dagen voor je bereid. Je hoeft eigenlijk alleen te lopen.
 • Er is een gids die je waarschijnlijk iets kan vertellen over het gebied en de veiligheid.

Hoe kom je er?

De start- en/of eindpunten van het bekende circuit zijn Llamác en Quartelwain, waardoor deze plaatsen goed te bereiken zijn vanaf Huaraz. In Huaraz is het even zoeken naar de juiste collectivo (minibus), dus het eenvoudigst is om de tour agencies te benaderen met slechts het verzoek om vervoer naar een van de dorpjes (nada más!). 

Voor onze vijfdaagse wandeling in de Cordillera Huayhuash zijn wij gestart in het dorpje Queropalca. Helaas is dit dorpje moeilijk te bereiken. Met een collectivo is het eigenlijk bijna niet te doen, dus hebben we verschillende tour agencies gevraagd om vervoer (er moet dan toevallig een georganiseerde groep die kant op gaan, waarbij de bus nog een plekje vrij heeft). Ons advies is: start een aantal dagen van tevoren met rondvragen, want de groepen vertrekken niet dagelijks. Helaas is het ons namelijk niet gelukt om met een groep mee te reizen en moesten we een dure taxi regelen. Reken op een lange rit van ongeveer acht uur van Huaraz naar Queropalca.

Kosten vijfdaagse wandeling door Cordillera Huayhuash

Toegangstickets

De Cordillera Huayhuash ligt in de drie provincies Lima, Ancash (Huaraz) en Huanuco. Dit betekent dat er verschillende gemeenschappen zijn met hun eigen toegangstickets. Voor ieder gebied moet je dus een nieuw toegangsticket betalen, ook wanneer je er slechts even doorheen loopt. Wij hebben destijds deze toegangsprijzen betaald:

 • Queropalca: S/ 40 per persoon
 • Quisuarcancha: S/ 30 per persoon
 • Llamác: S/ 50 per persoon

Let heel goed op dat je een ticket ontvangt voor je betaling en betaal niets tot je ziet dat de verkoper je daadwerkelijk een ticket kan geven. Helaas spreken we uit ervaring omdat we zijn opgelicht, wat een hoop frustratie opleverde.

De toegangsprijzen per gemeenschap worden per jaar bepaald, dus check vooraf deze website met de actuele prijzen of informeer bij een tour agency. Zorg dat je voldoende cash meeneemt.

Vervoer

Je start onze vijfdaagse wandeling in Huayhuash dus het beste in Queropalca. De beste optie is om met een andere groep via een tour agency mee te reizen. Dat kost ongeveer S/ 120 per persoon. Helaas moesten wij door een dubbele boeking uiteindelijk de taxi nemen, wat ons in totaal S/ 550 heeft gekost… Regel het vervoer dus op tijd en zorg voor een goede bevestiging. 

De terugreis van Llamác naar Huaraz konden we gelukkig wel met een collectivo doen, dat kostte ons S/ 50 per persoon. Zorg dat je voor 11:00 uur ‘s ochtends in Llamác staat, want daarna is het lastig om vervoer naar Huaraz te vinden. 

Spullen huren

Vanwege onze fietsreis konden wij al onze eigen kampeerspullen meenemen, maar we hebben wel trekking poles gehuurd voor ongeveer S/ 10 per persoon per dag. Een fijne luxe met zware backpack op grote hoogtes. Mocht je niet over de juiste kampeerspullen beschikken, dan kun je in Huaraz op meerdere plekken lichtgewicht kampeerspullen huren. 

Na alle voorbereidingen rest er nog maar één ding: genieten! De Cordillera Huayhuash is inderdaad één van de mooiste wandelingen die we hebben gedaan en een highlight van onze reis door Zuid-Amerika. Inspiratie nodig voor je paklijst? Bekijk dan mijn paklijst voor de Kungsleden in de herfst.

Heb je vragen over onze vwandeling in de Cordillera Huayhuash? Stuur mij gerust een berichtje, ik help je graag op pad!

Volg:
0