Voor lange tijd had ik veel moeite had met mijn eerste, ‘echte’ fulltime baan. Is dit het dan? Ga ik vanaf nu mijn dagen op deze manier vullen? Wil ik dit eigenlijk wel? Ik vond het écht niet leuk, maar ik wist niet wat ik dan moest gaan doen. Want waar begin je, wat vind je dan wel leuk? En waarom lijkt iedereen wel te doen wat zij leuk vinden? Ik zocht veel antwoorden. Niet alleen bij vrienden, familie of de psycholoog, maar ook in boeken. Eentje daarvan was het boek Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s, dat bij mij veel twijfels wegnam en mij geruststelling en vertrouwen bood: ‘het is eigenlijk allemaal heel logisch is dat ik met dit soort vragen worstel’. Het boek is een dikke aanrader voor iedereen met dezelfde vragen en twijfels. Hier vertel ik je graag waarom.

De terreur van het kiezen
Schrijfster Nienke is zowel psycholoog als loopbaanadviseur en dat is precies wat je nodig hebt. Het boek is een feest der herkenning en ik voelde me eindelijk gehoord: ik doe niet moeilijk, ik ben niet verwend; het is heel logisch dat ik deze twijfels heb en geen keuze kan maken. We hebben namelijk zó veel te kiezen. Alleen al in de supermarkt kun je kiezen uit twintig soorten jam. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om zoveel keuzes te hebben, blijkt het onze motivatie, besluitvaardigheid en tevredenheid juist negatief te beïnvloeden, zo schrijft Nienke. Meer kiezen leidt tot meer willen. Dat geldt ook voor de zoektocht naar een baan.
Daarnaast speelt – surprise, surprise – social media een grote rol. Uit al die keuzes lijkt iedereen de perfecte te kiezen. Door al die ogenschijnlijk perfecte levens en de zee aan mogelijkheden is het dus niet zo gek dat je verdrinkt in de zoektocht naar die ene leuke baan.
‘Op je dertigste moet alles rond zijn’
Een andere ontwikkeling die Nienke aanstipt, is dat de meest ingrijpende keuzes tegenwoordig rond je dertigste gemaakt ‘moeten’ worden. Waar je vroeger rond je twintigste aan trouwen en kinderen dacht, doe je dit tegenwoordig rond je dertigste. Daarentegen denken we nu juist eerder aan het kopen van een huis, het maken van een belangrijke stap in je carrière of een verre reis, waardoor ook deze keuzes zich rond je dertigste gezellig in je hoofd nestelen. Als twintiger neemt het piekeren, peinzen en twijfelen over deze keuzes dus explosief toe. Tel daar ook de oneindige, dagelijkse keuzes bij op – bijvoorbeeld in de supermarkt, en het is het ineens helemaal niet zo gek meer dat je niet wil of kan kiezen.
Nienke verklaart waarom twintigers en dertigers die enorme tijdsdruk ervaren. Niet alleen social media versterkt dit; onze traditionele maatschappij helpt ook een handje mee. Het lijkt de norm om rond je vijfentwintigste een fatsoenlijke baan te hebben, je relatie naar een hoger niveau te tillen of je eerste huis te kopen. Nienke legt uit dat er vroeger simpelweg minder te kiezen was. Je had weinig tot geen beeld bij ‘het pad’ van je leeftijdsgenoten, waardoor de wereld over reizen in een Volkswagenbusje als digital nomad waarschijnlijk niet tot de keuzemogelijkheden behoorde. Ook trouwen, werken en wonen ‘buiten het hokje’ was minder gebruikelijk. Nu de keuzes voor onze generatie eindeloos lijken, is het dus niet zo gek dat je het even niet meer weet.
Wat vind ik van Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s?
Het was een geruststelling om dit boek te lezen. Ineens was het heel logisch dat ik door al die keuzes míjn keuze niet meer zag. Het is oké dat je het allemaal niet weet. Het gaat je niet lukken om een perfecte keuze te maken. Vaak denken we aan de 99 opties die we niet kiezen, in plaats van aan die ene keuze die we juist wel maken. Als de huidige situatie je ongelukkig maakt dan is elke keuze een goede keuze, want die ene keuze opent weer nieuwe deuren. Dus kies vooral ‘iets’ en geniet van alles wat dat vervolgens met zich meebrengt. Al zorgt het alleen maar voor die frisse wind die je even nodig blijkt te hebben. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar vertrouw mij in ieder geval als ik zeg dat dit boek je uiteindelijk over die eerste streep trekt.
Hier bestel je Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s.
Meer weten over mijn zoektocht? Hier lees je waarom ik mijn baan heb opgezegd.
