Tweedaagse wandeling Brabants Vennenpad (33 km)

“Twee dagen struinen door het bos, over het platteland en dwars door natuurgebied De Kampina. We lopen door een afwisselend landschap met vennen, heide, meertjes, bos en boerderijen. Onderweg komen we wilde paarden, vogels en eekhoorntjes tegen. Het gewicht van de tas zorgt voor een ritmisch tempo en werkt meditatief. We slapen in onze tent, zodat we het hele weekend buiten zijn. Dit weekend willen we zo min mogelijk deel uitmaken van de gebouwde omgeving. Het is de perfecte remedie tegen sleur.”

Brabants Vennenpad

Vorig weekend liepen Matthijs en ik een tweedaagse wandeling over het Brabants Vennenpad. Hier lees je alles over de route en mijn ervaring.

Wat is het Brabants Vennenpad?

Het Brabants Vennenpad is één van de Streekpaden in Nederland. Een Streekpad is een meerdaagse rondwandeling binnen een bepaalde regio. Het volledige Brabants Vennenpad bestaat uit 12 etappes, maar wij liepen er ongeveer twee. Etappe 12 en 1 brengt je langs Tilburg en Oisterwijk naar Boxtel, dwars door de Oisterwijkse bossen en De Kampina. In totaal liepen we 33 kilometer in twee dagen, maar met deze NS-wandeling kun je er ook een (mid)dagje van maken.

De route van onze tweedaagse wandeling

Om van het Brabants Vennenpad een tweedaagse wandeling te maken – makkelijk te bereiken met de trein, heb ik de route iets aangepast. Op dag één liepen we 16 kilometer. We begonnen op station Tilburg en liepen via het centrum de stad uit en de natuur in. De eerste kilometers liepen we vooral over polderwegen, maar al snel bereikten we de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Na vier uur kwamen we aan op natuurkampeerterrein Morgenrood. Het Brabants Vennenpad loopt letterlijk over deze camping, dus dit was de ideale plek om te overnachten. Tip: als je liever zonder bepakking loopt, kun je op deze camping ook een kamer huren in het Natuurvriendenhuis.

Op dag twee liepen we 17 kilometer. Vanaf camping Morgenrood liepen we direct De Kampina in. Dit is een prachtig uitgestrekt gebied en het heeft iets weg van de Veluwe. Onderweg liepen we langs vennen en meertjes en hadden we een bijzondere ontmoeting met wilde paarden. Na iets meer dan vier uur lopen door dit mooie natuurgebied kwamen we aan in Boxtel. Om het station van Boxtel te bereiken, liepen we het laatste halfuur over een industrieterrein. Een flink contrast na twee dagen in de natuur.

Brabants Vennenpad

Mijn ervaring

Het was heerlijk om twee dagen in de natuur te zijn. Het gewicht van onze tas was even wennen, maar we vonden al snel het juiste ritme. Natuurlijk deed het af en toe pijn – we hadden er niet voor getraind, maar die fysieke uitdaging vind ik juist wel fijn. Het helpt om m’n hoofd leeg te krijgen. Je hoeft tenslotte niets anders te doen dan alleen maar te lopen, heerlijk vind ik dat. Bij thuiskomst was mijn lichaam moe, het deed zeer, maar ik had energie, inspiratie en zin in een nieuwe week. Van de douche en het eten genoot ik intens. De simpele dingen kregen weer betekenis. Daarom is een meerdaagse wandeling door de natuur wat mij betreft de perfecte remedie tegen sleur.

Zelf deze tweedaagse wandeling over het Brabants Vennenpad lopen? Hier vind je onze route.

Lees hier over mijn wandeling van Breda naar Tilburg.

Volg:
0

Laat hier je reactie achter