Overnachten in het bos | Cabiner

Er zijn van die plekjes die je liever nooit meer verlaat, zoals de cabins van Cabiner. Deze zomer mocht ik in twee van deze bijzondere cabins overnachten in het bos: de eerste keer op de Sallandse Heuvelrug en de tweede keer op de Drentsche Aa. Beide keren waren even magisch en ik ben groot fan van het concept. Daarom ben ik extra trots dat ik af en toe voor Cabiner mag werken. Stiekem heeft Cabiner een plekje in m’n hart en daarom verdient het een plekje op mijn website.

Overnachten in het bos cabiner

Wat is Cabiner?

Cabiner biedt je de mogelijkheid om te wandelen en te overnachten in de Nederlandse wildernis. Het concept is bedacht door drie vrienden op trektocht door Noorwegen. Onderweg kwamen ze een hut tegen waarin ze tijdelijk konden slapen. Heel basic en middenin de wildernis. Dat bracht hen op het idee om dit ook in Nederland te ervaren. De cabins van Cabiner zijn volledig off-grid en basic, maar voelen toch erg luxe aan. Je moet er zelf je water oppompen, zelf vuur maken en er is absoluut geen wifi. Verder kun je de cabins alleen lopend bereiken. Op dit moment kun je overnachten in het bos van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, de Drentsche Aa, Dwingelderveld & Ruinen en er staat een test cabin in Amsterdam. 

Leave no trace

Wat ik zo mooi vind aan Cabiner is dat ze je terugbrengen naar de basis, naar de natuur, en hierbij een positieve impact maken op het gebied. De cabins zijn off grid en worden regelmatig verplaatst, zodat de natuur de kans krijgt om zich te herstellen. Ook wordt een deel van het bedrag van jouw overnachting gebruikt om te investeren in duurzame projecten, zoals het bosherstel in samenwerking met Staatsbosbeheer. Door het ondertekenen van een wildernisverklaring ga je goed voorbereid op pad, met respect voor de natuur. 

Overnachten in het bos cabiner

Overnachten in het bos

Bij aankomst op de parkeerplaats word ik direct overgeleverd aan mijn eigen vermogen om te navigeren. Met alleen een routekaart ben ik me bewust van mijn omgeving en mijn locatie. De route is samengesteld door Cabiner en loopt over ongebaande paden. Acht kilometer loop ik door bos en over heide met mijn trouwe backpack op mijn rug. 

Na twee uur wandelen zie ik de cabin als een soort oase tussen de bomen door verschijnen. Ik knipper een paar keer met m’n ogen, maar de cabin staat er echt. Om de cabin te bereiken, klim ik over wat omgevallen boomstammen die het pad naar de cabin blokkeren. Hoewel ik steeds dichterbij de cabin kom, blijft het beeld surrealistisch. Ergens middenin het bos staat dit kleine huisje, dat vannacht heel even mijn thuis mag zijn. 

Ik geniet enorm van de stilte, maar ook van het geluid van de regen die op de bladeren druppelt en van de geur die daarbij vrijkomt. Die middag, avond en ochtend zie ik helemaal niemand. Het is alleen Matthijs, ik en al het andere leven daar middenin het bos. Ik ben er echt van onder de indruk dat dit mogelijk is in Nederland. Het voelt als een luxe om die twee dagen even niks te hebben, niks te moeten. Ik doe alleen het noodzakelijke, zoals water oppompen en vuur maken om ons eten langzaam te laten stoven in de gietijzeren pan. Ik lees wat, we spelen een spelletje en ik kan m’n ogen maar niet van het uitzicht afhouden. Urenlang staar ik tussen de bomen door de verte in en luister ik naar zingende vogels en kletterende regendruppels. 

De volgende ochtend laat ik de cabin weer achter zoals we hem aantroffen, zodat de volgende bewoners net zo kunnen genieten van deze plek als wij deden. De cabin verdwijnt weer tussen de bomen, maar in gedachten blijft dit bijzondere plekje altijd bij mij. 

Overnachten in het bos cabiner

Video | Cabin in the woods

Inmiddels heb ik al in meerdere cabins mogen overnachten, daar ben ik heel dankbaar voor. Zo sliep ik in cabins op het Nationaal Park Drentsche Aa, Dwingelderveld & Ruinen en de Sallandse Heuvelrug. Ook de test cabin in Amsterdam is leuk om een keer te boeken. Van het weekend op de Sallandse Heuvelrug maakte ik deze video. We sliepen toen in C1.

Volg:
0

Laat hier je reactie achter