Meerdaagse wandeling in Zuid-Zweden: Skåneleden

Deze zomer liep ik een meerdaagse wandeling in Zuid-Zweden. Drie, om precies te zijn. Met een helder plan op zak, vertrok ik voor het eerst richting Scandinavië om twee weken te hiken en te wildkamperen in Zuid-Zweden. Maar zoals dat vaker gaat met onze vakanties – bijvoorbeeld in Oostenrijk, liep ook deze vakantie anders dan gepland. Vanwege het slechte weer en onze nieuwsgierigheid naar de rest van Zuid-Zweden, besloten we het anders te doen. In plaats één lange meerdaagse trektocht in het bos, werd het een rondreis door Zuid-Zweden waarbij we onderweg zoveel mogelijk meerdaagse wandelingen in natuurparken maakten. Onze eerste stop: deze vierdaagse wandeling over de Skåneleden.

Meerdaagse wandeling in Zuid-Zweden: vier dagen over de Skåneleden

Het eerste deel van onze rondreis door Zuid-Zweden begon met een vierdaagse wandeling over de Skåneleden. De Skåneleden is een langeafstandswandeling door Skåne in het zuiden van Zweden met een totale lengte van 1300 kilometer. De route is onderverdeeld is zes sub-routes en wij liepen een deel van SL4. Dit deel van de Skåneleden bracht ons vier dagen langs de Zweedse kust. Omdat deze meerdaagse wandeling door een redelijk dichtbevolkt gebied loopt met een aantal natuurreservaten, sliepen we deels op campings in plaats van wildkamperen. Het plannen van de route was erg makkelijk met behulp van deze website. Ook zijn er onderweg voldoende waterpunten en toiletten aanwezig.

Dag 1: van Nybrostrand naar Löderups Strandbad (18 km)

Op de dag van aankomst sliepen we op Nybrostrand Camping: ons begin- en eindpunt. De volgende ochtend liepen we vanaf hier naar Löderups Strandbad. Het eerste deel van de route loopt langs de weg, dus dit kun je beter vermijden. Eenmaal terug bij de kust leidt de route je over glooiende heuvels, langs steile kliffen en over kiezelstrand. Aan het eind van deze dag kozen we een mooi plekje uit aan zee op Löderups Strandbad Camping. Moe en een beetje bezorgd om de harde wind en regen, vielen we uiteindelijk voldaan in slaap.

Dag 2 (en 3): van Löderups Strandbad naar Borrby Strandbad (15 km)

Op de tweede dag liepen we van Löderups Strandbad naar Borrby Strandbad. Deze mooie route brengt je eerst door bos en later over het strand. Na 11 kilometer lopen, kwamen we al vroeg in de middag aan bij de shelter waar we wilden slapen. Helaas was het die dag ontzettend slecht weer. Om te voorkomen dat we nog een dag doorweekt door het mulle zand moesten ploeteren, besloten we diezelfde dag door te lopen naar Skillinge om daar de bus te pakken naar Baskemölla. Vanuit de bus volgden we grotendeels nog steeds de oranje SL4-bordjes, wat betekent dat de route die dag door industrie en stad zou lopen. Achteraf was het dus een goede keuze om dit deel over te slaan. In Baskemölla sliepen we bij een shelter en aten we een warme maaltijd met uitzicht op zee vanaf de kust vol rotsblokken.

Dag 4: van Baskemölla naar Kivik (17 km)

Op de laatste dag liepen we van Baskemölla naar Kivik. Hoewel we eerst een deel over de weg langs akkers liepen, kwamen we uiteindelijk terecht in Stenshuvud National Park. Het park is echt een aanrader en we maakten hier zelfs wat hoogtemeters. Vooral het Knäbäckshusens strand is ontzettend mooi en deed ons denken aan de stranden op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland: parelwit met een groene bosrand en een helderblauwe zee. Echt de moeite waard om een dagje te verblijven. Let er wel op dat dit strand niet op de route ligt en je dus een stukje moet afwijken. Vanaf Kivik pakten we vervolgens de bus terug naar Nybrostrand Camping, waar de auto en een warme douche op ons wachtten.

Ondanks het slechte weer, raad ik deze vierdaagse wandeling over de Skåneleden zeker aan. Het merendeel van de route loopt over prachtige Zweedse stranden, door een aantal bossen en langs kleine dorpjes. Wel zou ik vooraf even kijken of je bepaalde delen langs de weg kunt vermijden door de bus te nemen of te liften.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over deze meerdaagse wandeling in Zuid-Zweden? Stuur mij gerust een berichtje, ik help je graag op pad.

Volg:
0

Laat hier je reactie achter

Volgen

Blijf op de hoogte via e-mail