Wanneer ik vegetarische tapasgerechten uitprobeer, wil ik dat deze makkelijk en vooral lekker zijn. Laatst probeerde ik twee tapasgerechten uit die voldoen aan deze eisen. Dat bleek een succes, dus deze deel ik graag met je.

Gevulde tomaten met feta en ricotta
Ingrediënten (voor 6 personen):
- 6 grote, stevige tomaten
- 150 g feta, verkruimeld
- 150 g ricotta
- 60 g pijnboompitten
- 100 g zwarte olijven, zonder pit, gesneden
- 1,5 el oregano
- zwarte peper, naar smaak
Bereiding (35 minuten):
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bovenkant van de tomaten en hol ze uit. Snijd de bovenkant in blokjes en doe deze in een kom. Meng dit met de feta, ricotta, pijnboompitten, olijven, oregano en peper. Schep dan het mengsel in de uitgeholde tomaten. Zet de tomaten vervolgens in een ovenschaal (of op bakpapier) en bak deze 20-25 minuten.
Spinazie in bladerdeeg
Ingrediënten (voor 6 personen):
- 6 plakken bladerdeeg, diepvries of vers
- 350 g spinazie, steeltjes verwijderd
- 1 el olijfolie
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 125 g zachte geitenkaas, feta of gorgonzola, wat je het lekkerst vindt
- Snufje nootmuskaat
- Handvol takjes tijm, of uit een potje
- 1 los geklopt ei
- Peper en zout
- Optioneel: 50 g geraspte Parmezaanse kaas, 1 tl geraspte citroenschil
Bereiding (45 minuten):
Verwarm de oven voor op 180 graden en ontdooi het bladerdeeg. Was de spinazie en bak deze, zodat het slinkt. Giet de spinazie daarna af in een vergiet. Snijd het vervolgens in grove stukken. Fruit ondertussen de ui en knoflook in de pan. Roer de spinazie erdoor en laat het afkoelen. Doe dan de spinazie in een kom en meng dit met de kaas, nootmuskaat, tijm, citroenschil als je die gebruikt, de helft van het ei en wat peper en zout.
Leg het bladerdeeg neer en maak de randen nat met water. Verdeel het spinaziemengsel over de vierkantjes, vouw de vierkantjes dubbel en druk de randen goed dicht met een vork. Smeer vervolgens de rest van het ei over het bladerdeeg en prik wat gaatjes in de bovenkant van het bladerdeeg. Leg de bladerdeeghapjes op bakpapier en zet deze voor 25-30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Je kunt de hapjes warm of koud eten.
Eet smakelijk!

De bladerdeeghapjes zijn geïnspireerd op een recept uit dit vegetarische kookboek.
Wat is jouw lekkerste, vegetarische tapasgerecht?