Leef als een beest

Leef als een beest beschrijft hoe ons lichaam functioneert in de wereld van nu. Of eigenlijk hoe dit soms juist niet functioneert. Het boek overlapt met slow living en vertelt je waarom het belangrijk is om zo natuurlijk mogelijk te leven. Ik vond het erg verhelderend en relativerend. Hier lees je waarom.

Leef als een beest
Leef als een beest – Wilma de Rek en Witte Hoogendijk

Over Leef als een beest

Vanuit psychologisch en evolutionair perspectief, vertellen Wilma de Rek en Witte Hoogendijk waarom ons hectische, maar soms ook luie bestaan leidt tot bijvoorbeeld stress, overgewicht en burn-out. Je lichaam is namelijk niet gemaakt voor onze huidige levensstijl.

‘Alles wordt anders als je je eenmaal realiseert dat je eigenlijk een dier bent.’

Dat klinkt vergezocht (en een beetje vreemd), maar het is eigenlijk heel logisch. Zo veroorzaakt je wekker bijvoorbeeld een stressaanval op je lichaam. Wanneer jij wakker schrikt, maakt je lichaam van nature adrenaline aan om te kunnen vechten of vluchten. Hierdoor begin je je dag eigenlijk al met een vorm van stress. Een ander voorbeeld is bank hangen, wat je waarschijnlijk graag doet. It’s ok. Dit is eigenlijk heel normaal, omdat je lichaam de afgelopen duizenden jaren heeft geleerd zuinig om te gaan met energie. Je moet alleen rennen als dat een doel dient. Verder is overeten een gevolg van het dealen met schaarste in een ver verleden. En het licht in de badkamer is niet zo onschuldig als het lijkt. De zon zet je tenslotte ook niet aan en uit.

Wat ik ervan vind

Door op deze manier naar ons lichaam en onze huidige levensstijl te kijken, wordt het ineens veel logischer en makkelijker om goed voor jezelf te zorgen. Inmiddels denk ik twee keer na voordat ik die felle badkamerlamp aanzet en heb ik redenen genoeg om na een lange dag zitten toch nog even buiten te bewegen.

Het is een klein boek en je leest het makkelijk uit. Omdat de onderwerpen worden gekoppeld aan onze dagelijkse situaties (woon, werk, privé), is alles erg herkenbaar en makkelijk toe te passen in je eigen leven. Eigenlijk zou iedereen dit boek een keer moeten lezen. Het verklaart namelijk een hoop van onze alledaagse kwaaltjes.

Ook benieuwd? Hier bestel je Leef als een beest.

Volg:
0

1 Reactie

Laat hier je reactie achter