Fit blijven met een fulltime kantoorbaan

Fit blijven met een fulltime kantoorbaan kan een uitdaging zijn. Een kantoorbaan is naar mijn mening (helaas) niet altijd even gezond en het is lastig om naast je fulltime baan fit te blijven. Je zit soms erg lang op een stoel, komt weinig in de buitenlucht en met een beetje pech bevind je je in de beruchte, rumoerige kantoortuin vol prikkels. Hoe zorg je dat je fit blijft?

Beweeg waar dat kan

You are made to move. Letterlijk. Ons lichaam is gebouwd om lange afstanden af te leggen. Zorg daarom dat je zoveel mogelijk beweegt waar dat kan. Loop bijvoorbeeld naar die collega toe in plaats van je vraag te mailen. Kun je ook weer even je gedachten verzetten door een praatje te maken. Daarnaast haal ik ongeveer ieder uur mijn eigen drinken (water, koffie, thee). Zo kom ik toch weer even van die stoel af.

#takethestairs

Neem de trap! Traplopen is goed voor je doorbloeding en het maakt je lichaam weer even wakker. Echt, ik snap niet waarom mensen stilstaan op een roltrap, laat staan naar beneden. Het is zo onnatuurlijk. Als jouw benen werken, is de roltrap niet voor jou gemaakt. Echt niet. Dus take the stairs!

Laat je horen

Laat weten dat je meer wil bewegen. Welke vorm van sport of beweging zou je graag wat vaker terug willen zien in je dagelijkse werkzaamheden? Ga eens na welke vormen van sport of actieve(re) werkvormen er mogelijk zijn en waar nog kansen voor jouw werkgever liggen. Is jouw werkgever bijvoorbeeld al aangesloten bij bedrijfsfitness? Kun je gebruikmaken van een sta-bureau of fietsstoel? Doen jullie mee met sportevenementen, zoals hardlopen, tafeltennis – count me in – of een meerdaagse wandeling? Kun je misschien voor je werk of in de pauze sporten?

Natuurlijk, je kunt niet de hele wereld eisen. Dat hoeft ook niet, want met kleine dingen kom je ook al een eind. Skip die zoveelste stoel in die verdrietige vergaderzaal en ga naar buiten. Wandelen zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen, waardoor we creatiever denken, ons beter kunnen concentreren en productiever zijn.

Of blaas dat rondje lopen in de pauze nieuw leven in. Heb je al eens nagedacht om er een leuke actie aan te koppelen? Zet je in voor een beter milieu en ga een rondje afval rapen met je collega’s – count me in again.

Houd sporten leuk

Oké, het is een inkoppertje, maar wel belangrijk: ga sporten. En doe dan vooral wat voor jou werkt. Zolang je hart maar wat harder pompt en je lichaam zweet.

Ik word bijvoorbeeld echt niet blij van het afwerken van een lijstje oefeningen op fitnessapparaten. Wel van buiten bewegen, een intensieve groepsles op muziek, zoveel mogelijk oefeningen met eigen gewicht of het oefenen van een handstand. Dat laatste was in het begin een beetje ongemakkelijk, zolang je het zelf maar leuk vindt.

Leg de lat dus vooral niet te hoog. Toen ik begon aan mijn eerste kantoorbaan wilde ik het lange zitten compenseren met minimaal 4x in de week sporten, want dat lijkt iedereen tegenwoordig te doen. Dat hield ik een aantal weken vol, maar natuurlijk niet voor lang. We hebben nou eenmaal meer te doen. Nu weet ik van mezelf dat 2x in de week ook echt oké is. Alles wat ik vervolgens meer doe is mooi meegenomen, maar geen streven. Deze gedachte alleen al geeft mij een beter gevoel. Dus doe vooral wat voor jou werkt en laat je niet gek maken door social media.

Hoe blijf jij fit tijdens je fulltime baan?

Volg:
0

Laat hier je reactie achter

Volgen

Blijf op de hoogte via e-mail