Fietsen in Ecuador: alles over onze route

Bij fietsen in Ecuador denken veel fietsers aan het rijden van de Trans Ecuadorean Mountainbike Route (TEMBR): een pittige mountainbike route dwars door het Ecuadoriaanse Andesgebergte over veelal onverharde en steile wegen. Na het fietsen in Colombia wilden we graag van de drukke wegen af om meer van de wijdse natuur te zien die Ecuador rijk is, maar de gehele TEMBR fietsen leek ons te ambitieus met onze tourfietsen. Daarom werd onze fietsroute in Ecuador een mengeling van de TEMBR en de iets meer begaanbare wegen. Verder ontdekten we het land ook zonder fiets: Ecuador is namelijk ontzettend divers en daarom een mooie reisbestemming voor iedereen. Hier vind je alle informatie over onze fietsreis door Ecuador. 

Onze fietsroute in Ecuador

Statistieken fietsen in Ecuador

 • Aantal dagen: 59
 • Aantal fietsdagen: 20
 • Totale fietsafstand: 731 km 
 • Gemiddeld 37 km per fietsdag
 • Gemiddeld 756 hoogtemeters per fietsdag
 • Aantal hoogtemeters: 15.124

Ga je liever backpacken in Ecuador? Bekijk dan deze mooie natuurreizen van SNP of doe alvast wat inspiratie op met deze backpackgids voor Zuid-Amerika.

Highlights en onze ervaring met fietsen in Ecuador 

Reserva Ecológica El Ángel

We begonnen de route in Tulcán, helemaal in het noorden van Ecuador. Na de noodzakelijke aankopen (dollars, simkaart en boodschappen) staat het eerste hoogtepunt op de planning. Vlak onder Tulcán vind je het Reserva Ecológica El Ángel, dat vol staat met de bijzondere planten frailejones. De route naar het reservaat is een klim over kasseien naar 3500 meter. Het is een prachtige route maar de laatste tien kilometers naar ‘Refugio del Voladero’ was meer een wandelpad, heel smal, slecht onderhouden en vol met aardverschuivingen. Wat een makkelijke dag leek, eindigde in een zware dag vol duwen en ploeteren waarna we uiteindelijk in het donker de Refugio bereikten.

Otavalo

Na het prachtige reservaat begint de afdaling naar Otavalo. Wij zijn uiteindelijk naar Ibarra geklommen, omdat we uitgenodigd werden door Felix. Het was een leuke tijd bij Felix, maar Ibarra raden we niet per se aan, daarom vind je op de routekaart de route die we anders hadden genomen. Na Ibarra fietsen we door naar Otavalo: een absolute must see voor liefhebbers van textiel en traditionele kleding. De inheemse gemeenschap verkoopt hier op de markt prachtige kleden, sjaals en poncho’s. Wat wij vooral bijzonder vonden om te zien was de werkplaats ’Tahuantinsuyo de Miguel Andrango’, waar de inheemse familie nog op traditionele wijze weeft, zonder gebruik van industriële middelen. Het was zo uniek dat we er een bijzonder kleedje hebben gekocht waar we vervolgens dus maanden mee rond hebben gefietst. 

Textile market Otavalo

Quito

Na Otavalo fietsen we naar Quito. Hoewel we ernaar uitkijken om van de luxes van een stad te genieten, is Quito zeker niet onze favoriet. Helaas is het er niet overal veilig, zeker ‘s avonds niet, en er hangt geen fijne sfeer, vinden we. Voor ons is Quito de uitvalsbasis voor een aantal mooie uitstapjes in Ecuador. Vanuit hier hebben we de Galápagos eilanden en de Amazone bezocht. Twee onvergetelijke, uiteenlopende ervaringen die een bezoek aan Ecuador zo de moeite waard maken. 

 • Houdt rekening met minimaal € 1000 per persoon voor vijf tot zeven dagen op de Galápagos en ongeveer € 350 per persoon voor vier dagen in de Amazone. 

Cotopaxi en Quilotoa

Na onze lange pauze in Quito met twee prachtige ‘vakanties’ is het tijd om verder te fietsen. Na Quito begint een zware klim over die vervelende kasseien via Rumipamba naar het Cotopaxi National Park. Door onze uitstapjes naar de Amazone en de Galápagos op zeeniveau, hadden we best last van de hoogte en waren het zware dagen. 

Maar het moment dat Cotopaxi zich laat zien is iets heel bijzonders. Cotopaxi is de perfect gevormde vulkaan, volmaakt driehoekig met een prachtige besneeuwde top waar stoom uit pluimt. Het is erg bijzonder om een hele dag richting de vulkaan te fietsen en niks te zien veranderen aan de grootte, we leken maar niet dichterbij te komen. Het is één van de hoogtepunten van het fietsen in Ecuador.

Na Cotopaxi steken we de vallei door en klimmen we richting Quilotoa. Iets daarvoor nemen we twee rustdagen bij ‘The Black Sheep Inn’. Deze Inn is de droom van elke backpacker of fietser. Het is een prachtige eco vriendelijke locatie, ontbijt, lunch en avondeten is inbegrepen en je kunt er onbeperkt vers gebakken bananenbrood, koekjes en brownies eten. We verlieten deze prachtige plek dus met een beetje heimwee, maar onze kampeerplek aan het eind van de dag, met uitzicht op Quilotoa, maakte veel goed.

Chimborazo en Ingapirca

Na Quilotoa kozen we ervoor om de hoofdweg verder te volgen in plaats van de TEMBR. We fietsen langs Chimborazo, die voor ons helaas volledig gehuld was in de wolken. Op onze routekaart vind je tevens een alternatieve route die je dichter bij Chimborazo brengt – voor diegenen die meer uitdaging zoeken.

Na Chimborazo vervolgen we onze weg naar Ingapirca. Tot en met Alausí hebben we een deel met de bus afgelegd, gewandeld en gelift. In Alausí was er namelijk een enorme aardverschuiving, waardoor delen van de Pan Americana naar beneden gestort waren. De weg erna was druk, steil en regenachtig dus hebben we uiteindelijk de bus genomen naar El Tambo. Vanuit daar zijn we verder gefietst naar Ingapirca: het meest noordelijke Inca monument van het oude Incarijk. Uiteraard niet zo indrukwekkend als Machu Pichu, maar leuk om te zien en het ligt op onze fietsroute.

Cuenca

Na Ingapirca bezoeken we Cuenca, wat we uiteindelijk de gemoedelijkste stad van Ecuador vinden. Het centrum is Unesco beschermd en is erg mooi om te zien. Door de vele expats en westerse immigranten hangt er een Europese sfeer – voor zover dat kan in Zuid-Amerika. We genieten er van de heerlijke broden en koffie en bezoeken het Pumapungo museum, waar we de prachtige inheemse klederdracht van dichtbij kunnen bewonderen.

Omdat we voor op schema lopen en we Ecuador eigenlijk nog niet willen verlaten, werken we na Cuenca nog twee weken op een kaasboerderij in de Andes. Hier leren we alles over kaas maken en bakken we heerlijke broden. Uiteindelijk roept Peru en pakken we de bus naar Zumba – een dorpje vlakbij de grens, waar we het fietsen weer oppakken. 

Fietsen in Ecuador: alternatieve fietsroutes

 • TEMBR. Deze prachtige, maar loodzware route is wat ons betreft alleen het overwegen waard met een lichte set-up en mountainbike banden. 
 • Kustroute. Langs de Ecuadoriaanse kust vind je verschillende toeristische surfdorpjes. Let wel op: de provincie Esmeraldas wordt voor toeristen soms afgeraden vanwege veiligheid. De grensovergang richting Peru daarentegen is een populaire fietsroute. 
 • Noord-Amazone. Ecuador binnen fietsen via het Colombiaanse Putumayo is een bekende fietsroute en een goed alternatief voor de grensovergang bij Tulcán. Wanneer je vanuit het Colombiaanse Mocoa binnenkomt, kun je namelijk makkelijker via Ecuador naar Quito klimmen en hoef je de Trampolín de la Muerte in Colombia niet te beklimmen.
 • Overig. Zie verder onze routekaart met alternatieve fietsroutes in Ecuador, waaronder het stuk onder Reserva Ecológica El Ángel en rondom Chimborazo. 

Cultuur in Ecuador

Als je vanuit Colombia de grens oversteekt naar Ecuador merk je direct dat alles verandert. De wegen worden steiler, de natuur is weidser en toegankelijker en de bevolking inheemser. Ook het eten vonden we veel lekkerder in Ecuador en de sfeer relaxter – waarschijnlijk omdat het toerisme al veel langer op gang is. Verder kun je prachtige wandelingen maken in Ecuador, waardoor er op toeristische plekken en in kleine berghutjes een knusse hikers sfeer hing. 

Verschillende regio’s

Wij vonden het heel bijzonder om op de rug van de Andes de verschillende inheemse gemeenschappen te ontmoeten. Elke gemeenschap heeft haar eigen gewoontes en klederdracht en de mensen zijn enorm vriendelijk en nieuwsgierig. Erg leuk was het ook om in het Pumapungo museum in Cuenca alle verschillende klederdrachten van dichtbij te kunnen zien die we onderweg tegenkwamen. Ecuador is ontzettend divers: de kust, de bergen en de jungle hebben ieder hun eigen culturen. 

Eten en drinken in Ecuador

Het eten in Ecuador is echt heel lekker, zeker wanneer je vanuit Colombia komt. Typisch Ecuadoriaans eten is een stevige lunch met rijst, bonen, vlees en een salade. Een menu del dia serveert er ook vaak een soep en/of een schaaltje popcorn bij. Onze favoriete Ecuadoriaanse gerechten zijn: 

 • Encebollado: een soep met yuca, verse tonijn en rode ui. 
 • Morocho: Ecuadoriaanse rijstepap. 
 • Locro de papa: een soep met aardappel, kaas en avocado. 
 • Llapingachos: aardappelpannenkoekjes. 
 • Quimbolitos: zoete gestoomde cake in het blad van een bakbanaan.
 • Humitas: verse choclo gewikkeld in een verse maïskolf en langzaam gestoomd (ook in andere Zuid-Amerikaanse landen te vinden). 
 • Aan de kust vind je heerlijke visgerechten, waaronder ceviche, maar daar zijn wij in Ecuador niet geweest.  
 • En natuurlijk alle soorten jugos: verse sappen van tropisch fruit, met papaya en guanábana als onze favoriet.

Verder is er in steden vaak veel internationaal en vegetarisch eten te vinden, maar in de dorpjes is de keuze beperkt. Ook de boodschappen zijn beperkt: in dorpen vind je vaak alleen de basis zoals aardappelen, pasta, melk, kaas, etc. Steden hebben daarentegen wel grote supermarkten. 

Ecuadoriaans eten

Praktisch 

Budget

Fietsen in Ecuador is wat duurder dan de omringende landen. De prijzen in de steden en toeristische plekken zijn vergelijkbaar met de prijzen in Zuid- of Oost-Europa – behalve de Galápagos, dat is erg duur. Voor zeven dagen op de Galápagos waren wij € 1000 per persoon kwijt en vier dagen in de Amazone kostte ons € 350 per persoon. Een flinke hap uit ons budget, maar wij vonden het prachtig en absoluut de moeite waard. 

In de kleine dorpen of plekken achteraf betaal je voor een lunch soms maar 2 tot 3 dollar, maar in de steden loopt dat al snel op tot 10 dollar per persoon. Een goedkoop hotel in Ecuador kost je ongeveer 16 tot 30 dollar, een dorm in een hostel vind je vanaf 8 dollar per persoon. Verder zijn er veel natuurgebieden of rustige plekken te vinden, waardoor we regelmatig konden kamperen en kosten bespaarden. 

De beste reistijd

Ecuador is door de hoogte en het klimaat alleen geheel regenvrij in juli en augustus. In alle andere maanden is het vaak bewolkt en regenachtig. Wij fietsten er van eind februari t/m halverwege april en hebben ervaren dat de regen meestal niet de hele dag duurt, je kunt altijd even schuilen om een bui uit te zitten. Het was voor ons daarom nooit onaangenaam – onze fietsreis door Noorwegen was nog altijd vele malen natter ;). 

Paklijst fietsen in Ecuador

Na twee jaar reizen op de fiets weten we goed wat we wel en niet nodig hebben op de fiets. Hier bekijk je onze paklijst voor een wereldreis op de fiets.

Heb je vragen over fietsen in Ecuador? Stuur mij dan gerust een berichtje, ik help je graag op pad.

Volg:
0