Fietsen in Colombia: alles over onze route

Fietsen in Colombia

Fietsen in Colombia is een geweldige ervaring. Het land is ontzettend divers, waardoor je zowel door de jungle, over bergen als door de woestijn kunt fietsen. Fietsen in Colombia vergt enige ervaring vanwege de soms steile en onverharde wegen. Omdat Colombia het startpunt was van onze fietsreis door Zuid-Amerika, hadden we het de eerste weken wel even zwaar, maar als je de tijd neemt is fietsen in Colombia meer dan de moeite waard. Uiteindelijk verbleven we ruim twee maanden in dit prachtige land. De Colombianen zijn ontzettend gastvrij en gek op fietsen, de steile bergen vol koffieplantages zijn indrukwekkend om te zien en de dorpjes nog authentiek. Hier vind je al onze informatie over onze fietsreis door Colombia. 

Onze fietsroute in Colombia

Na onze vakantie in het noorden van Colombia, startten we onze fietsreis in Medellin. Vanaf Medellin zijn we zuidwaarts richting Ecuador gefietst. Hier vind je onze route:

Statistieken fietsen in Colombia

  • Aantal dagen: 69
  • Aantal fietsdagen: 19
  • Totale fietsafstand: 937 km
  • Gemiddeld 49 km per fietsdag
  • Gemiddeld 793 hoogtemeters per fietsdag
  • Aantal hoogtemeters: 15.082

Ga je liever backpacken in Colombia? Doe dan alvast wat inspiratie op met deze backpackgids voor Zuid-Amerika.

Onze ervaring met fietsen in Colombia

De start van onze fietsreis in Colombia was moeilijk. Omdat we vers uit Nederland kwamen en twee maanden aan de videos van Noorwegen hebben gewerkt, waren de vele hoogtemeters pittig. Naast de steile hellingen waren er genoeg andere dingen om aan te wennen, zoals de taal, het eten en de cultuur. Ook veiligheid was iets waar we in het begin veel mee bezig waren, maar gelukkig bleek dit niet nodig. De Colombianen zijn ontzettend vriendelijk en schromen niet om je het hemd van het lijf te vragen. Omdat het toerisme in Colombia relatief nieuws is, kun je op veel plekken nog het authentieke Colombia ervaren. Gelukkig hebben we ons nergens echt onveilig gevoeld en werden we met open armen ontvangen en regelmatig aangemoedigd tijdens een steile klim. We deden het rustig aan en genoten van al het moois wat Colombia te bieden heeft. 

Highlights van onze fietsroute

Colombia kent vele highlights, waaronder Tayrona National Park, Minca in het noorden of Medellin; het startpunt van onze fietsreis. Hier noem ik alleen de highlights van onze fietsroute in Colombia. 

Authentieke dorpjes

Fietsen door de koffieregio van Colombia brengt je langs vele authentieke koffie dorpjes waar het toerisme weinig tot niet bestaat. Zelf vonden wij Hispania, Jardin en Salento erg mooi om te zien. Met name in Hispania waren we de enige toeristen en genoten we van het leven op het dorpsplein, in onze reisverhalen lees je hier meer over. Salento is een stuk toeristischer, maar nog steeds erg mooi. En Jardin zit er een beetje tussenin. In ieder van deze dorpjes vind je kleurrijke dorpspleinen, mannen met de typische Colombiaanse hoeden en goede koffie. Meer richting het zuiden vind je San Agustín. Hier verbleven we voor Matthijs zijn verjaardag in dit prachtige hotel en gingen we naar El parque arqueológico; een van de belangrijkste archeologische plekken in Colombia. 

Waxpalmen bij Salento

Na de klim bij Salento fietsen we door een vallei met duizenden waxpalmen. Waar Valle de Cocora bekend is onder de toeristen, fietsten we hier als enigen tussen de prachtige palmen. 

Hot springs

In de bergen kwamen we langs het dorpje Toche: een piepklein dorpje in the middle of nowhere. De enige toeristen hier zijn waarschijnlijk een handjevol fietsers, gezien de locatie. Hier voelden we ons echt te midden van de Colombianen. Ook kwamen we op dit deel van de route langs Termales Machín Finca La Florida, waar we een nacht kampeerden om uren in het heetwaterbad te hangen. Een echte highlight tijdens het fietsen in Colombia.

El Desierto de la Tatacoa

Aan de andere kant van de Andes, richting Valle del río Magdalena, vind je El Desierto de la Tatacoa. Deze woestijn symboliseert voor ons de diversiteit van het landschap in Colombia en dit was zeker een highlight op onze route. 

Trampolín de la muerte

De Trampolín de la muerte is voor vele fietsers een highlight. Toch hebben wij deze route met de auto afgelegd in plaats van de fiets. Vanwege een gigantische landslide tussen Popayán en Pasto, was de Trampolín de la muerte namelijk de enige toegangsweg tot Pasto, waardoor het erg druk was en nog gevaarlijker dan normaal. Gelukkig konden we deze prachtige route alsnog zien tijdens onze roadtrip met Pedro

Santuario Las Lajas

Helemaal in het zuiden van Colombia, vlakbij Ipiales, vind je Santuario de Nuestra Señora del Rosario de Las Lajas. Deze basiliek is gebouwd over een kloof en het is een prachtig aanzicht, een indrukwekkende plek om te zien. Bij voorkeur ga je overdag, want ‘s avonds is de basiliek ‘op z’n Colombiaans’ verlicht. Dat wil zeggen: met rode, blauwe en groene led-verlichting. Colombianen zijn er weg van, maar wij hebben er onze twijfels over.

Las Lajas

Alternatieve fietsroutes in Colombia

Fietsen in Colombia kan via verschillende fietsroutes. De meeste fietsers starten in Cartagena en gaan dan naar Medellín of Bogota. Vervolgens kun je kiezen of je via de Valle del río Magdalena of de Valle del Cauca naar Cali fietst. Wij hebben beide routes gecombineerd, omdat we de koffiestreek ten zuiden van Medellín wilden zien en de highlights in Valle del río Magdalena. De oversteek van Salento naar Valle del río Magdalena was prachtig, maar pittig. Voor de terugweg de Andes over, via de Trampolín de la muerte, geldt hetzelfde. Om die reden kiezen sommige fietsers ervoor om bij Mocoa de Ecuadoriaanse grens over te steken en dan via betere wegen naar Quito te klimmen.

Cultuur in Colombia

De cultuur van Colombia laat zich vangen in dansen, (harde) muziek en veel kletsen. Colombianen kunnen uren kletsen over – voor ons – zeer banale zaken en het levert soms grappige situaties op. Verder zijn ze gek voetbal en wielrennen. 

Verschillende regio’s

De cultuur is moeilijk samen te vatten in één alinea, er zijn tenslotte zoveel verschillende regio’s. Zo heeft elke streek zijn eigen naam en stereotype. Antioqueños en Campesinos zijn voor ons misschien de bekendste. Dit zijn de (koffie)boeren met een grote hoed, dikke snor, spaans uiterlijk, een stofdoek op de schouder en zich verplaatsend te paard. Leuk feitje: de marketing van Juan Valdez is op dit stereotype gebaseerd. Juan Valdez is het grootste koffie exportbedrijf van Colombia. Verder worden de kustbewoners aan de Caribische kust Costeños genoemd. Met cocktails, salsa, dansen en zon is het beeld wel compleet. En tot slot worden de binnenlandbewoners Paisas genoemd. Dit zijn de bergbewoners, maar ook de stadsbewoners van Medellín en Bogota. 

Colombiaans eten en drinken

Typisch colombiaans eten is een stevige lunch met rijst, bonen, vlees en een salade. Een menu del dia serveert er ook vaak een soep bij. Verder is er in steden vaak veel internationaal en vegetarisch eten te vinden, maar in dorpjes is de keuze beperkt. Ook boodschappen zijn beperkt; in dorpen vind je vaak alleen de basis zoals aardappelen, pasta, melk, kaas etc. Steden hebben daarentegen wel grote supermarkten. 

Wat betreft de drankjes in Colombia, zijn de vele jugo’s (sappen) voor ons een echt highlight. Aanraders zijn jugo de lulo, jugo de guanábana en jugo de mora con leche. Qua alcohol drinken de meeste Colombianen bier, maar ook Aguardiente (jenever) en rum zijn zeer geliefd. Verder is koffie natuurlijk de absolute topper. Hoewel de meeste koffie – helaas – geëxporteerd wordt, zijn er nog steeds veel koffietentjes met heerlijke koffie van lokale bonen. Veel Colombianen drinken tinto, een soort aanmaakkoffie met veel panela (rietsuiker). Tot slot is er de lemonade, heerlijk fris na een dag fietsen: limoen gemengd met water en rietsuiker, altijd goed!

Praktisch 

Budget

In Colombia betalen ze met Colombiaanse Pesos (COP), wat voor Europeanen erg voordelig is. Gemiddeld gaven we in totaal ongeveer € 40 per dag uit. Meestal konden we voor omgerekend € 4 euro samen ontbijten, voor € 6 euro samen lunchen en € 15 uitgebreid uit eten. Voor een overnachting in een dorm betaalden we ongeveer € 7 per persoon, voor een privékamer € 15 tot € 20. 

Toch besparen? Dan zijn hospedajes vaak een voordelige optie (ongeveer € 6 voor een simpele tweepersoonskamer). Ook apps als iOverlander en Warmshowers bieden uitkomst. Tot slot is het in Colombia gebruikelijk om een doggybag te vragen in een restaurant, waardoor je soms zelfs twee keer van je menu del dia kan eten. 

De beste reistijd

De droge seizoenen zijn van december t/m maart en van juli t/m augustus.

Paklijst fietsen in Colombia

Na twee jaar reizen op de fiets weten we goed wat we wel en niet nodig hebben op de fiets. Hier bekijk je onze paklijst voor een wereldreis op de fiets.

Heb je vragen over fietsen in Colombia? Stuur mij dan gerust een berichtje, ik help je graag op pad.

Volg:
0

Volgen

Blijf op de hoogte via e-mail