Februari ’21: winterwonderland, dromen in Zeeland & een boekentip

Iedere maand verzamel ik waardevolle momenten in een overzicht. Het is geen consistent dagboek, maar liever een verzameling van persoonlijke updates, dingen die ik meemaak, momenten van inspiratie en alles wat ik gewoon graag een plekje geef. Dat is soms veel, soms weinig. Ook vind je hier mijn ‘beweegdagboek’, want dat werkt zo lekker motiverend.

Een week in winterwonderland

Een week lang sneeuw en ijs! Het was een feestje. Heel even leken we ergens anders te zijn en trok de witte wereld ons uit die corona-sleur. Een dag voor de sneeuwstorm kocht ik last minute nog schaatsen via Marktplaats, want stel dat it oan giet, dan gaat het mij niet gebeuren dat ik vanaf de kant toekijk. Toch stond ik niet veel later vanaf de kant toe te kijken… want ik durfde niet. Uiteindelijk durfde ik zaterdag en zondag wél en schaatste ik op natuurijs alsof het slechts een week geleden was.

Op dinsdagochtend schijnt de zon. Ze zorgt voor een prachtige gloed op de dikke laag sneeuw, waarvan ik een beetje heimwee krijg. Heimwee naar een plek waar ik volgens mij nog nooit ben geweest. Ik verlang naar een bergachtig, magisch winterwonderland. Maar misschien verlang ik eigenlijk gewoon naar betere tijden, waarin we kunnen genieten van mooie bestemmingen en nieuwe herinneringen. Daar waar je omver geblazen wordt door natuurschoon, en je ogen het eigenlijk niet echt kunnen beseffen. Ik kijk uit naar deze dag. Voor nu mag ik dromen, maar moet ik geduld hebben.

Vakantie in Zeeland

We gingen van wintersport naar voorjaarsvakantie. Ineens hing de lente in de lucht. Matthijs en ik vierden dat we vijf jaar samen zijn en boekten een hotel aan zee. Hoewel ik een beetje sceptisch was over een hotelovernachting in corona-tijd, bleek het juist een enorm cadeau aan onszelf te zijn. Even in een andere omgeving, naar de sauna, in het zwembad, uiteten (op de hotelkamer), uitgebreid ontbijten, koffiedrinken in de zon op het balkon en eindeloos wandelen op het strand en door het bos, dat vol bleek te zitten met reeën en damherten. We genoten van elke minuut en ik kan het iedereen aanraden.

We besloten in de duinen te lunchen. En daar, in de zon, met het uitzicht op de zee en de wind in m’n haren, proefde ik weer even van dat gevoel van vrijheid. Het nergens heen hoeven en alle tijd hebben. Luisteren naar de zee, eindeloos in de verte staren en maar één doel hebben: lopen. Dagenlang zouden we dit willen doen. Daarom werd het Kustpad dat weekend toegevoegd aan ons lijstje, en dit zou zomaar eens dit voorjaar kunnen gebeuren.

De levende berg

Gisteravond las ik de laatste bladzijde van De levende berg. Een boek waarin Nan Shepherd haar tijd in de Schotse Cairngorms beschrijft. Hoewel het boek klein is (backpack tip!), vond ik het soms wel pittig en moest ik zinnen meerdere keren lezen om te begrijpen wat er daadwerkelijk stond. Maar haar perspectief op de bergen is verrijkend. Ze beschrijft de momenten die je in de bergen ervaart op een poëtische, filosofische manier, zoals je deze zelf niet altijd kunt verwoorden. Het belichaamde denken staat centraal, waardoor ik me besef dat we het échte contact met de natuur helaas steeds vaker verliezen. Nan inspireert je om de wereld te zien, te ruiken, te horen, aan te raken en zo ‘ten volle te leven’. Een stukje uit De levende berg:

Daarom is het dat juist als het lichaam op de toppen van zijn kunnen leeft en naar een diepe harmonie geleid wordt die zich kan verdiepen tot iets wat op een trance lijkt, ik het dichts nader wat het is om te zijn. Ik ben mijn lichaam uit gelopen en de berg in. Ik ben de belichaming van zijn gehele bestaan. Naarmate ik dieper doordring in het leven van de berg, dring ik ook dieper door in mijn eigen leven. Ik ben niet buiten mijzelf, maar in mijzelf. Ik ben. Om het Zijn te kennen, dat is de ultieme genade die de berg verleent.

Nan Shepherd – De levende berg

Geef de zinnen wat tijd om te landen, dan beloof ik dat De levende berg je ervaring in de bergen en ons contact met de natuur verrijkt.

Beweegdagboek februari ’21

Iedere maand deel ik hier mijn ‘beweegdagboek’, want ‘sportdagboek’ vind ik zo beladen. Bewegen klinkt gewoon laagdrempeliger. Bewegen kan zijn: een rondje wandelen, mijn hart laten pompen tijdens het hardlopen, mijn spieren belasten tijdens een workout, etc. Zo lang ik maar beweeg en die gelukshormonen aanmaak, want dat is – juist in deze tijd – zo belangrijk. Verder ga ik gewoon goed op lijstjes en vind ik het altijd motiverend om bij anderen te lezen, dus hopelijk heb jij er ook iets aan.

WeekMaDiWoDoVrZaZo
136 km
fietsen
Coolblue
7,5 km
wandelen
4,6 km hardlopen*
+ workout**
30 km fietsen Coolblue4 km hardlopen
+ workout
6 km wandelen
22,5 km
wandelen
2,5 km
wandelen
Workout3 km
hardlopen
12 km fietsen1 uur
schaatsen
1 uur schaatsen
34 km
hardlopen
Workout4,25 km hardlopen8 km
wandelen
10 km wandelen
445 km fietsen Coolblue
+ 2,5 km wandelen
+ workout
4,5 km hardlopen35 km fietsen Coolblue5,5 km wandelenWorkout4,75 km hardlopen

*Ik volg dit schema van Runner’s World.
**Ik verzamel 8 oefeningen die ik leuk vind (12x walk-outs, 12x push-up op knieën, 12x tricep dips, 12x sit ups, 24x schuine crunches, 15x leg raises, 15x glute bridge, 20x squats) en herhaal dat voor 2 tot 3 rondes.

P.S. Ook deze maand namen we een duik in de Galderse Meren, highly recommended!!!

Volg:

2 Reacties

Laat hier je reactie achter

Volgen

Blijf op de hoogte via e-mail