De voordelen van buiten leven

Het was ergens halverwege onze eerste huttentocht, toen ik me besefte hoe veel fijner ik me voelde door simpelweg buiten te leven. Uiteraard had dat deels met de minimaal gevulde agenda te maken, maar ook door het langzame leven in de frisse buitenlucht. In deze blogpost vertel ik je graag welke voordelen het buitenleven mij opleverde en hoe ik dit probeer voort te zetten.

Ik ben ervan overtuigd dat de mens niet gemaakt is om in geconditioneerde ruimtes met kunstlicht te leven. We vergeten soms dat we van nature eigenlijk gewoon dier zijn. Al van oudsher leven we buiten. Het is daarom ook niet zo gek dat mensen, tijdens hun enige vrije periode in het jaar, er vrijwillig voor kiezen om buiten in een tent te bivakkeren, offline te zijn en daar dan enorm van kunnen genieten. Die drang naar de natuur zit tenslotte in ons.

Kamperen in Noorwegen

De voordelen van twee weken buiten leven

Door twee weken buiten in de bergen te leven knapte ik enorm op. Ik werd er rustiger van.

 • Ik droomde vaker, dieper en werd niet meer wakker middenin de nacht. Door het slapen in de frisse, schone buitenlucht verbeterde mijn slaap;
 • Ik werd moe zodra het donker werd (21:00 uur) en ik werd uitgerust wakker zodra het langzaam weer licht werd (7:00 uur). Ik had niet de behoefte langer te blijven liggen, doordat ik met het natuurlijke licht meeleefde;
 • Mijn concentratie verbeterde aanzienlijk. Ik kon uren aaneengesloten lezen zonder afgeleid te zijn;
 • Ik had meer aandacht voor minder dingen. En meer waardering voor de simpele dingen, waar ik normaal niet bij stilsta. Zoals de maan die iedere avond weer anders is of de bijzondere vormen van een insect;
 • Ik gebruikte mijn telefoon weinig tot helemaal niet en vulde deze tijd met boeken, dagdromen en mooie gesprekken in de avond;
 • Ik voelde me opgeruimd en energieker.

Hoe ik thuis natuurlijker probeer te leven

Inmiddels ben ik weer thuis en is de strijd om deze positieve effecten vast te houden in volle gang. Want ik weet ook: het is helaas niet realistisch om middenin de stad m’n tent op te zetten en pas wanneer de zon opkomt op blote voeten het kantoor binnen te wandelen. Wat ik wel probeer te doen:

 • Ik ga bewust om met licht. Het is echt niet altijd nodig om een lamp aan te zetten. ’s Avonds steek ik vaker een kaars aan en laat ik de gordijnen een beetje open voor de volgende ochtend;
 • Zodra ik wakker word of thuiskom, zet ik een raam of deur open om het huis te vullen met frisse lucht;
 • Ik kijk bewust naar mijn spullen en afspraken: heb ik dit echt nodig, voegt het waarde toe, krijg ik hier energie van? Zo niet, dan laat ik het. Meer aandacht voor minder dingen;
 • Na 20:00 uur probeer ik mijn telefoon niet meer te gebruiken en schakel ik de nachtstand in;
 • Ik loop (of ren) minimaal 1x per week een rondje in de buitenlucht.
Volg:
0

Laat hier je reactie achter