Bushcraften bij Unplugged Outdoor

Sinds het idee voor onze fietsreis ontstond, wil ik graag meer leren over bushcraften. Op reis kiezen we straks voor een leven buiten en daar komen andere vaardigheden bij kijken. Vaardigheden en kennis die we door de jaren heen zijn verloren. Vuur maken, wildplukken en een shelter bouwen. Het is niet noodzakelijk tijdens onze reis, maar wel waardevol en ik vind dat het meer betekenis geeft aan de natuur. In oktober gingen we eindelijk een weekend offline in de Brabantse bossen om te bushcraften bij Unplugged Outdoor. 

Bushcraften shelter

Wat is bushcraften? 

Bij bushcraften denk je misschien aan survivallen of een oncomfortabel verblijf in de natuur. Koken op een zelfgemaakt vuurtje en slapen op wat takken in het bos. Het is niet gek dat bushcraften vaak wordt verward met survivallen, want er zijn zeker overeenkomsten. Bij beiden gebruik je middelen uit de natuur om zelfredzaam te zijn. Het verschil tussen bushcraften en survivallen is dat je er bij bushcraften voor kiest om te leven in het bos, terwijl survivallen is gericht op het zo snel mogelijk in veiligheid brengen van jezelf en anderen wanneer je in een onveilige situatie bent beland. Hier heb je dus andere vaardigheden voor nodig. 

Bushcraft staat voor ‘bos’ en ‘ambacht’ en verwijst naar de kunst om te leven en te creëren met dat wat de natuur voorhanden heeft. Je hebt respect voor de natuur en je gebruikt niet meer dan nodig. Het is meer een soort levenswijze. 

Wat leer je met bushcraften?

Bushcraften bestaat uit diverse vaardigheden. Tijdens het bushcraftweekend bij Unplugged Outdoor leerden we in twee dagen verschillende basistechnieken:

  • Vuur maken. Van een blok hout tot tondel: je leert alles over de verschillende fases van vuur maken, ook in natte omstandigheden. 
  • Het bouwen van een natuurlijke shelter. Je leert welke soorten shelters er zijn en waar je op moet letten bij het bouwen van een shelter. 
  • Het bereiden van vis op open vuur. Van fileren tot het maken van een rooster van wilgentakken. 
  • Het vinden van eetbare planten en vruchten. Wij gingen bijvoorbeeld op zoek naar kastanjes. Voor een uitgebreidere les over wildplukken kun je een wildplukwandeling boeken. 

In de stromende regen

Vooraf wist ik niets over de andere deelnemers en had ik eigenlijk niet echt een idee van wat mij precies te wachten stond. Ik wist van de activiteiten af, maar het valt of staat met de sfeer in de groep. Daarnaast waren de weersvoorspellingen bij ons niet erg gunstig en het regende aan één stuk door. Middenin het bos stond ik in de stromende regen takken te verzamelen om een slaapplek te bouwen. Om mij heen zag ik andere mensen hetzelfde doen. Enigszins opgejaagd door de stromende regen, met maar één doel voor ogen: de beste takken verzamelen. Vanuit het perspectief van de moderne mens is dit natuurlijk een idioot scenario en er was zeker een moment waarop ik me sterk afvroeg wat ik hier eigenlijk aan het doen was in de stromende regen. Maar het enthousiasme van de groep maakte alles goed. 

Iedereen deed vol overgave mee en we waren klaar om alles te leren over bos en ambacht. Die shelter moest af en het vuur moest aan. We gingen door tot de blaren op onze handen verschenen. De regen hield ons niet tegen.

Groepsgevoel

‘s Avonds warmden we ons op rondom het kampvuur, terwijl Gerty de lekkerste maaltijden voor ons bereidde. We voerden mooie gesprekken en de groep trok naar elkaar toe. Onbekende mensen werden bekende mensen. De regen tikte door en onze shelters bleken zo lek als een mandje, maar dat maakte ons niets meer uit. Er werd gelachen en gedronken, terwijl het knisperende kampvuur ons verwarmde in het donkere bos. 

Slapen in een zelfgebouwde shelter

Uiteindelijk was het dan toch zo ver: slapen in onze zelfgebouwde shelter. In het begin vond ik het best spannend. Er viel af en toe iets naar beneden en ik kon alleen maar hopen dat het niet in mijn slaapzak liep. Met mijn verstand op nul kroop ik weg in mijn warme slaapzak en werd ik een paar uur later wakker van de stemmen bij het kampvuur. Wakker worden middenin het bos heeft iets magisch. De dieren ontwaken of gaan juist slapen, de zon komt op en de mist trekt langzaam weg. Klaar voor een nieuwe, leerzame dag in de natuur. 

Bushcraften shelter

Een weekend bushcraften bij Unplugged Outdoor is dus meer dan alleen bushcraften. Het is een weekend waarin je niet alleen leert leven in en met de natuur, maar ook nieuwe mensen leert kennen. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond, maar er is minstens één gedeelde interesse: de natuur. Sommigen van hen spreek ik nu nog. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste aan dit bushcraftweekend. 

Wil jij ook een weekend bushcraften? Op de website van Unplugged Outdoor vind je alle informatie. Gerty en Jimmy vertellen je met alle liefde over hun passie voor the great outdoors

Volg:
0

Laat hier je reactie achter