Boeken over reizen: 5x mijn favorieten

Boeken over reizen inspireren mij enorm. Met name de boeken die gaan over een alternatieve manier van reizen. Denk aan boeken over reizen op de fiets, te voet of juist boeken die gaan over langzaam en duurzaam reizen in het algemeen. Dit soort avontuurlijke boeken motiveren mij niet alleen om zelf bijvoorbeeld een meerdaagse wandeling te lopen, maar het relativeert ook bepaalde uitdagingen wanneer ik al op reis ben, bijvoorbeeld tijdens onze fietsreis door Zuid-Amerika. Bovenal is het gewoon heel fijn om me tijdelijk te verplaatsen in andermans avonturen en dit van begin tot eind te kunnen beleven. Onderstaande lijst bevat een greep uit mijn favoriete boeken over reizen; het zijn de boeken die mij het meest zijn bijgebleven en/of mij onlangs op een bepaalde manier hebben geïnspireerd.

1 Met de zon als kompas

Met de zon als kompas is misschien wel mijn favoriete outdoorboek aller tijden. In dit boek neemt Caroline van Hemert je mee op haar avontuurlijke reis op eigen kracht door de wildernis van Alaska. Als bioloog voelt ze zich opgesloten in het laboratorium en gaat ze middels deze tocht opnieuw op zoek naar haar liefde voor de natuurwetenschap. Samen met haar man legt ze op eigen kracht 6500 kilometer af door de wildernis van Alaska: op ski’s, te voet en per kano. Tijdens deze tocht overwinnen ze allerlei uitdagingen en gevaren, maar bovenal bloeit haar liefde voor de wilde natuur weer op door de natuur volledig te ondergaan. Omdat de schrijfstijl van Caroline erg beeldend is, heb je het gevoel dit avontuur van begin tot eind met hun te beleven. Hun tocht is indrukwekkend en Caroline laat goed zien waarom dat geploeter in de natuur zo gelukkig maakt.

2 De uitvinder van de natuur

In De uitvinder van de natuur beschrijft Andrea Wulf de expedities van ontdekkingsreiziger en wetenschapper Alexander von Humboldt (1769-1859). De reizen van Alexander zou ik in deze tijd omschrijven als extreem. Zijn lange expedities waren uiteraard op eigen kracht en hij was maanden- of soms zelfs jarenlang onderweg onder de meest erbarmelijke omstandigheden – de luxe outdoorspullen die we tegenwoordig bezitten waren er nog niet. Ik las dit boek tijdens het fietsen in Ecuador, een pittig deel van onze reis, maar door het lezen over zijn expedities werd ons afzien een stuk draaglijker. Het feit dat we in ieder geval sneller en makkelijker vooruit kwamen dan Alexander in die tijd was een flinke geruststelling.

Daarnaast geeft het boek je inzicht in de carrière en ideeën van Humboldt: hij deed onderzoek naar de vorming van het landschap op verschillende continenten, waaronder Zuid-Amerika. Zo wist hij in zijn tijd bijvoorbeeld al dat de mens invloed heeft op het klimaat en vormde hij een inspiratie voor grootheden als Darwin, Bolívar en Thoreau.

3 Heimwee moet je koesteren

Ook het boek van Floortje Dessing las ik tijdens onze fietsreis door Zuid-Amerika, een toepasselijk moment wat mij betreft (hoewel heimwee slechts een klein onderdeel van haar boek vormt). Het is vooral een mooie bundel van de vele reizen die Floortje de afgelopen vijfentwintig jaar maakte. In het boek neemt ze je niet alleen mee op deze reizen, maar ze geeft je ook een kijkje in haar ontwikkeling als persoon. Wat ik vooral verslind in haar boek zijn de lessen die ze de afgelopen jaren leerde, verwerkt in mooie reisverhalen. Ook geeft ze je een kijkje achter de schermen bij haar reisprogramma Floortje naar het einde van de wereld. Daardoor zit het boek vol met inspirerende reisverhalen, ontmoetingen en levensvisies.

Hoewel ik het soms een beetje voorspelbaar, opsommend en daardoor wat ‘vlak’ vond, is het wel degelijk een aanrader voor wie graag reisboeken leest. Ik vind het gewoon ontzettend boeiend om te lezen over de inzichten die iemand tijdens het reizen heeft opgedaan en te leren van inspirerende mensen die kiezen voor een alternatief leven ergens aan het einde van de wereld.

4 Keerpunt Alaska

Net als Met de zon als kompas, is Keerpunt Alaska een avontuurlijk boek over een tocht door de wildernis van Alaska. Samen met haar partner trekt de Nederlandse Jolanda Linschooten op de fiets, te voet en per kano door dit uitgestrekte en afgelegen gebied. Jolanda weet de fysieke en mentale uitdagingen mooi te verwoorden en beschrijft onder andere hoe de natuur als een spiegel werkt en wat je daarvan kan leren – in haar geval bij bijvoorbeeld rouwverwerking en loopbaankeuzes. Ze laat zien hoe deze reis en de natuur haar helpen om haar leven weer op te pakken.

5 Het huis aan het einde

Tot slot een boek voor de liefhebbers van Scandinavië. Tijdens het fietsen in Noorwegen vroeg ik me regelmatig af hoe het zou zijn om er te wonen; vooral het leven op één van de prachtige Noorse eilanden vond ik erg indrukwekkend. In Het huis aan het einde neemt Irwan Droog je mee in zijn poging tot emigreren naar één van deze afgelegen eilandjes aan de kust van Noorwegen. Samen met zijn vriendin en hond verlaat hij het drukke Amsterdam voor de rust van dit minuscule plekje in de Noorse zee. Hij geeft een inkijkje in het bijzondere leven van de eilandbewoners en beschrijft zowel de mooie als de minder mooie kanten van een geïsoleerd bestaan op dit eiland: van natuurfenomenen als het noorderlicht en de middernachtzon tot de leegloop en de vergrijzing van het eiland.

Boeken over reizen
Volg:
0