Het is 10 augustus, we worden wakker op het prachtige Haukland strand waar we gisteren nog tot laat buiten zaten te lezen. Ook wat andere kampeerders waren die avond op het grasveld bij het strand komen staan. Als wij opstaan om de spullen in te pakken in de regen, zeggen we tegen elkaar: als we vandaag geen onderdak als doel hadden, waren we misschien ook wel blijven liggen om deze storm uit te zitten. Meestal boeken we op zo’n stormdag namelijk onderdak om het weer uit te zitten, maar vandaag zijn we opgewekt en fietsen we vroeg in de ochtend weg. We gaan familie zien en slapen vannacht in een cabin!
Eindelijk familie zien
Die ochtend fietsen we door weer en wind naar Ballstad toe. Wim is ook al onderweg en appt ons dat het er toch wel heel erg slecht uitziet. Tegen 10.00 uur bellen we met elkaar, Wim is bezorgd dat wij geen gevaarlijke dingen doen in dit weer. Toch is het niet handig om nu de fietsen ergens achter te laten, dus fietsen we door. Doorweekt en vermoeid komen we aan bij de lodge. We schudden net onze kletsnatte regenkleding uit als oom Wim aan komt rijden. Het is een emotioneel moment om familie te zien na zo’n lange tijd. We vinden het geweldig om te laten zien hoe ver we zijn gekomen en hoe mooi het hier is. We kletsen de hele dag over hoe het was. Wim vertelt dat het indrukwekkend is om te zien waar we nu zijn en wat voor weer we soms moesten trotseren. Dat is voor ons heel fijn om te horen, want het is moeilijk voor te stellen vanuit Nederland hoe slecht het weer hier kan zijn – zeker omdat we meestal op mooie dagen filmen en fotograferen. Die avond eten we traditionele stokvis met aardappelpuree en witte wijnsaus in het restaurant en genieten we van een glas bier of wijn, na een warme douche en schone kleren. Zo luxe hebben we het al lang niet meer gehad.
Mooie plaatsen op de Lofoten
De vijf dagen dat Wim hier is, hebben we een auto tot onze beschikking die we gebruiken om een groot deel van de Lofoten te zien. Het voelt als een vakantie van onze reis en we genieten er enorm van om de toerist uit te hangen. We bezoeken Å, Ramsberg, Reine en Nusfjord. Die laatste plaats, Nusfjord, is echt een prachtige plek. Het is het best bewaarde vissersdorpje van Noorwegen en er staan allerlei oude gebouwen nog ingericht zoals vroeger. Hier genieten we van een wafel in misschien wel het mooiste winkeltje dat we op reis zagen. Het is alsof we in de 19e eeuw zijn beland.
Op de laatste dag samen bezoeken we Hennigsvær en Gimsøy strand. Dit gebied is nieuw voor ons en het ligt niet op de fietsroute, dus zonder Wim hadden we het niet gezien. Het Gimsøy strand is zo’n plek zoals alleen de Lofoten dat heeft. Met z’n drieën lopen we over een eindeloos groot strand met een prachtig uitzicht. Er staat een handvol huizen omheen en het voelt alsof er in tijden niemand meer is geweest.
Na vijf prachtige dagen nemen we helaas weer afscheid van Wim. Ondanks de gezelligheid en een samenkomst om nooit te vergeten, blijven we achter met een gek gevoel. Het vertrek van Wim betekent voor ons ook bijna het einde van onze fietsreis door Noorwegen. Nog vier dagen fietsen en dan is het voor ons ook klaar.
Vanaf de luxe van de lodge in Ballstad is het plan nu om te fietsen naar Risøyhamn. Eenmaal daar nemen we de Hurtigruten naar Tromsø. Daar gaan we ons in één dag gereedmaken voor de Kungsleden in Zweden, de fietsen stallen en nog even genieten van twee hotelovernachtingen.
De laatste fietsdagen naar Tromsø
De eerste van de vier fietsdagen is prachtig: het zonnetje schijnt en we fietsen door een prachtig landschap met de rust en het geluk van twee fietsers die hun doel al hebben bereikt. We lunchen op een strand en nemen zelfs een duik in de zee. ‘s Avonds vinden we een mooie slaapplek en zitten we tot laat te kletsen voor de tent. Het is een dag zoals ze allemaal wel mogen zijn.
De volgende dag slaat het weer echter volledig om. Het regent enorm en door de stevige wind komt de regen horizontaal in ons gezicht. We lunchen in een bushokje en slapen in een klein stukje bos naast de weg. Het stikt hier van de muggen en elke stap die we zetten klinkt als een stap op een natte spons. De volgende ochtend pakken we de tent kletsnat in, het is nog steeds niet onze favoriete bezigheid. Het blijft de hele dag hard regenen, maar gelukkig kunnen we een half uurtje schuilen op de veerpont.
Tegen een uur of zes stopt het met regenen en vinden we een geweldige kampeerplek. Een schiereiland met twee strandjes en wat bomen, helemaal voor onszelf. Tijdens het koken genieten we van het uitzicht en de stilte. Dan breekt ‘s ochtends een speciale dag aan: de laatste fietsdag van onze reis door Noorwegen. Met nog vijfendertig kilometer voor de boeg slapen we uit en genieten we van ons privé schiereiland. We nemen een duik, drinken koffie en lezen nog wat pagina’s uit ons boek voordat we na de lunch op de fiets stappen. Het is een bijzondere laatste fietsdag dwars door de weidse toendra, over eindeloze wegen en met prachtig weer. Wat was het een bijzondere, mooie reis!
De volgende dag staan we om 2.45 uur op. Om 4.30 uur nemen we de Hurtigruten en voor die tijd moet de tent opgeruimd zijn en moeten we nog een klein stukje fietsen naar de kaai. De zon komt op en kleurt de lucht roze en blauw. Dan verschijnt daar in de verte de Hurtigruten, MS Nordlys. Een mega schip dat aanlegt op een kleine kaai om ons met onze twee fietsen aan boord te nemen. Wij vallen in het niet bij de schaal van dit schip en het is bijzonder om via een groot luik in de zijkant naar binnen te lopen met onze fietsen in de hand. Eenmaal aan boord slapen we nog wat bij, genieten we van het uitzicht en schrijven we deze blogpost – de laatste over onze fietsreis door Noorwegen.
Voorbereiden op de Kungsleden
Na ons fietsavontuur starten wij vanaf maandag 22 augustus met het lopen van de Kungsleden. We kijken hier al lange tijd naar uit. De Kungsleden is een wandeling van 440 kilometer door Zweeds Lapland, we hopen dit in 23 tot 25 dagen te volbrengen. De maaltijden voor de langeafstandswandeling hebben we in Nederland al deels samengesteld en onze familie heeft inmiddels het laatste pakket naar Zweden verzonden, zodat wij deze onderweg bij hutten kunnen ophalen. Het is een kwestie van de laatste boodschappen doen en onze spullen nog verder minimaliseren, zodat alles op onze rug in de backpack past.
Ongeveer drie weken trekken we met onze tent en rugzak door dit stuk Zweedse wildernis. Het belooft een andere uitdaging te worden, we zullen moeten wennen aan het tempo en het gewicht van de tas, maar we kunnen niet wachten!
De komende weken zullen we ons dus niet online laten horen. In Lapland is er weinig tot geen bereik en er is in de rugzak zeker geen ruimte voor een laptop. De route van de Kungsleden vind je op de kaart van onze fietsreis. Na de wandeling keren we terug naar Tromsø om daar nog even na te genieten van onze reis door Noorwegen en Zweden. Over de Kungsleden volgt zeker weer een nieuwe blogpost. Til neste gang!
Heel mooi om te lezen allemaal. Heel veel plezier met het lopen van de Kungsleden en til beste gang. 😗😗
Prachtig! Veel succes met de wandeling, gelukkig zijn de benen inmiddels behoorlijk getraind.
Een heel mooi avontuur. Geniet ervan.