1 | Fietsen door Nederland

Fietsen door Nederland

Maandagochtend 2 mei 08:15, we zitten bij Yvette haar ouders samen met haar opa en oma, mijn ouders en mijn jongste broertje. We hebben de avond ervoor heerlijk samen gegeten en nu drinken we een laatste kopje koffie voor vertrek aan de ontbijttafel.

Al dagen proberen we zoveel mogelijk tijd door te brengen met familie en vrienden. De hectiek van de laatste paar weken sporen uitwissen in Breda en de spullen gereedmaken voor vertrek is voorbij. We zijn toch enigszins murw geslagen door de emotionele rollercoaster van de laatste tijd. Zodra we de laatste slok koffie op hebben en de gesprekken wat opdrogen, oppert mijn vader “om maar eens jullie schoenen aan te doen, of niet?”, pragmatisch, maar Yvette en ik zouden dit moment onhandig lang rekken. We rijden de fietsen voor, maken nog wat foto’s, zeggen nog wat lieve woorden en laten tranen maar dan is het echt zo ver: we fietsen de straat uit, de hoek om en het dorp uit.

Langs de Lek naar IJsselstein

Die dag hebben we afgesproken om bij Fenne (het nichtje van Yvette) en Kevin te slapen in IJsselstein. Om daar te komen, fietsen we een route die ons door Dordrecht en langs de Lek leidt. De route is prachtig en het ‘vakantiegevoel’ begint zodra we de veerpont nemen van Dordrecht naar Papendrecht. Door het zonnetje en het ontbreken van wind is de eerste dag genieten. In de meeste boeken die we lazen voor vertrek was de eerste dag van de fietsreis voor velen een ware beproeving met regen en wind, maar voor ons geldt dat gelukkig niet. Eenmaal in IJsselstein worden we warm onthaald met een koude Radler en heerlijk eten. We kletsen tot ruim na het eten en we worden uitgenodigd voor een ijsje bij Luigi’s ijssalon, een prachtige start van de reis.

Fietsen langs de lek

De eerste ‘hoogtemeters’

De route van dag twee brengt ons langs oude forten en over de Utrechtse Heuvelrug, een mooie variatie op de eerste dag die voornamelijk langs oude handels-, en vestingsteden liep. Het is een dag van – voor Nederlandse begrippen – veel klimmen en uiteindelijk ook veel kilometers. Na ieder viaduct en iedere dijk vreest Yvette voor de echte heuvels en bergen die we nog gaan trotseren in Noorwegen. Dit is de eerste dag zonder afgesproken slaapplek en we kiezen voor een natuurcamping die 76 km van ons startpunt ligt. Wederom een te lange afstand voor beginners zoals wij, maar al doende leert men.

Natuurcamping in Nederland

Die avond stuurt Yvette een berichtje naar haar netwerk met het verzoek voor een slaapplek in de regio Zwolle. Kim, haar collega van Cabiner, reageert enthousiast dat ze ruimte genoeg heeft in de tuin. De route naar de volgende slaapplek is prachtig, we rijden bijna continu door de bossen van de Veluwe. Eenmaal uit het bos fietsen we door Zwolle, voor ons nog onbekend terrein, maar de stad is erg mooi op deze wederom zonnige dag. Die avond komen we aan bij Kim en haar ouders en worden we ontzettend warm onthaald. Naast een plekje in de tuin mochten we aanschuiven voor het avondeten en kregen we rond acht uur nog een kopje koffie bij de tent. Het was meer dan we hoopten en het geeft ons nieuwe energie. We knuffelen met de lammetjes en kruipen dan in onze slaapzak.

Het voordeel van reizen op de fiets

De volgende dag besluiten we rustiger aan te doen op de route naar Leeuwarden. De afgelopen drie dagen fietsten we 70 km per dag. Zonder enige fietservaring begin je dat uiteindelijk wel te voelen. We komen in het stuk Nederland van veen-, en turfwinning. Het is leuk hoeveel meer je leert van de omgeving door er simpelweg doorheen te fietsen. Fietsen geeft genoeg tijd om goed te kijken naar het landschap en de huizen. Je kunt je bijna voorstellen hoe het vroeger ging; de veenwinning en het transport ervan. Deze kennis geeft ons direct een andere blik op het toeristische Giethoorn, dat we ook deze dag aandoen.

Daarna rest ons nog maar één fietsdag om Leeuwarden te bereiken. Het was een relaxte fietsdag en we genieten van de zon en de weinige tegenwind die we de eerste week hebben gehad. Een betere start van onze reis kunnen we ons niet wensen. In Leeuwarden rusten we eerst wat dagen uit. Daarna vertrekken we via Groningen naar Duitsland.

– Matthijs

Volg:
0

1 Reactie

  1. Joke
    mei 9, 2022 / 9:45 am

    Ha lieverds,, goed om je bericht te horen, we hebben de 1e foto ontvangen en zien dat jullie het heel fijn hebben, liefs van ons

Laat hier je reactie achter

Volgen

Blijf op de hoogte via e-mail